Families of vrienden in Nederland krijgen iedere dag te horen dat er iemand uit hun omgeving is overleden door zelfdoding. Tim Zuidberg (29) maakte dat twee keer mee, in 2016 en in 2022. Twee jonge mannen uit zijn vriendengroep hadden een einde gemaakt aan hun leven. Dat meldt de NOS.
Zuidberg besluit daarop met zijn vrienden in actie te komen. Ze hebben een stichting opgericht met als doel mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar te maken. Zuidberg beschrijft zijn vriendengroep als een groep zoals je die wel vaker ziet. Ze ontmoetten elkaar in 2012, tijdens hun studie in Leiden. Jaren later zijn ze nog steeds bevriend met elkaar, maar niet meer compleet. “We wisten niet dat het niet goed met ze ging. Aan de buitenkant zie je dat niet.”
Meest voorkomende doodsoorzaak
Zelfdoding is de meest voorkomende doodsoorzaak bij jongeren onder de dertig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde. In 2022 kwamen 308 jongeren om het leven door zelfdoding, dat zijn er vijftien meer dan het jaar ervoor.
Erover praten
Renske Gilissen, hoofdonderzoeker bij de hulporganisatie 113 Zelfmoordpreventie, zegt dat het lastig te verklaren is waardoor het aantal zelfdodingen onder jongeren stijgt. Ze benadrukt wel dat erover praten helpt. “Ga het gesprek aan en blijf er niet mee rondlopen. Ook als je denkt dat het niet goed gaat met een ander.”
Mannen vragen minder snel om hulp
Het aantal zelfdodingen onder mannen is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als onder vrouwen. Van de in totaal 1916 mensen die in 2022 een einde aan hun leven maakten, waren er 1315 man. Volgens Gilissen komt dat voornamelijk omdat mannen minder snel om hulp vragen dan vrouwen. Zuidberg geeft aan dat iedereen wel met zichzelf worstelt. “Het is helemaal niet sterk om dit voor jezelf te houden. Je gevoelens uitten is juist dapper.” Met de Stichting ‘We zien mekaar’ wil de vriendengroep die boodschap uitdragen en het praten over mentale gezondheid normaliseren.
De vriendengroep wil bijvoorbeeld psychologen inschakelen om mentale hulp aan te bieden bij verenigingen en sportclubs. Daarvoor zamelen ze geld in. Het doel van de inzameling was eigenlijk 10.000 euro, maar na vijf dagen stond de teller al op ruim 30.000 euro.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk