Rookpreventie Jeugd heeft zes actiepunten gedeeld voor politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma te zetten. De organisatie zet zich in voor bescherming van de jeugd tegen nicotineverslaving en wil daarom dat er een jaarlijkse accijnsverhoging komt op tabak, er voor de tabaksverkoop een nieuw vergunningsstelsel komt, de nicotinevrije generatie wordt vastgelegd in een wet en dat er apart toezicht komt op de bescherming van kinderen. Ook stelt Rookpreventie Jeugd voor om artikel 5.3 WHO Kaderverdrag op te nemen in de wet en een nicotineverslavingsfonds in te stellen. Dit meldt TabakNee!.
Jaarlijks overlijden 19.000 mensen aan de gevolgen van roken, bijvoorbeeld door COPD kanker of hart- en vaatziekten. Het aantal rokende scholieren is tussen 2019 en 2021 stabiel gebleven, maar Rookpreventie Jeugd wil dat er een daling wordt ingezet. Daarom deelt het zes maatregelen voor politieke partijen die ze kunnen opnemen in hun verkiezingsprogramma.
Zes actiepunten
Rookpreventie Jeugd pleit voor een accijnsverhoging op tabak en de invoering van accijnsheffing op alternatieve rookproducenten, zoals vapes en nicotinezakjes. Daarnaast kan de invoering van een vergunningsstelsel leiden tot een afname van het aantal winkels waar rookproducten worden verkocht. Door een Wet nicotinevrije generatie in het leven te roepen, kan de leeftijdsgrens voor de aanschaf van nicotineproducten omhoog en met apart toezicht op bescherming van kinderen, kunnen zij beschermd worden tegen verslaving. Een transparantieregister over contacten van de overheid met lobbyisten en het vastleggen van artikel 5.3 van het WHO Kaderverdrag schept duidelijkheid over contact met lobbyisten van de nicotine-industrie. Tot slot kunnen producenten en importeurs van nicotineproducten gedwongen worden om een percentage van hun winst in een nicotineverslavingsfonds te storten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky