Mbo-studenten kiezen steeds vaker voor een opleiding in de techniek of zorg. Dat is goed nieuws, wat die sectoren hebben kampen met enorme personeelstekorten. Helaas zorgt dit er niet voor dat de problemen in die sectoren nu meteen zijn opgelost. Dat meldt MBO Today.
Zorgopleidingen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dat blijkt uit cijfers van economisch onderzoeksbureau SEO. Het percentage jongeren dat koos voor een zorgopleiding is tussen 2010 en 2021 gestegen met 23 tot 28 procent. Ook in de onderwijs- en technieksector was er sprake van een groei. 23 procent van de mbo-studenten koos in 2021 voor een techniekopleiding. Drie procent van de mbo’ers koos voor een opleiding in de onderwijssector. De totale instroom in de sectoren techniek, onderwijs en zorg groeide van 45 naar 54 procent.
Goede kans vanwege personeelstekorten
Waarom stijgt de populariteit van deze opleidingen? De onderzoekers wijzen naar de goede kansen die er nu zijn op de arbeidsmarkt vanwege de personeelstekorten. Als je een mbo-opleiding in de zorg of techniek afrondt, heb je een grote kans op een baan. Scholen en werkgevers doen ook allerlei investeringen om de krapteberoepen onder de aandacht te krijgen bij jongeren. In te technieksector is al jaren een grote campagne bezig om jongeren te enthousiasmeren voor bèta-opleidingen.
Daling van mbo-studenten
De onderzoekers zien wel dat, ondanks de groei van de tekortopleidingen, de problemen op de arbeidsmarkt voorlopig nog blijven bestaan. Het aantal jongeren dat een mbo-opleiding kiest, daalt al jaren. Zo is er dus ook een dalende instroom in de techniek en in de zorg. De onderzoekers vinden het daarom belangrijk dat men blijft investeren in de zorg—en techniekopleidingen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk