Radio-dj Eric Corton (55) is als zij-instromer bezig om aan de slag te gaan in de ouderen zorg. Om het benodigde diploma 'Zorg en Welzijn' te behalen moet Corton als zij-instromer ook lessen Nederlands en rekenen volgen. Volgens de MBO Raad zouden scholen in het geval van zij-instromers meer vrijstellingen moeten geven dan in gevallen waar het helemaal niet nodig is.
Na het overlijden van zijn vader besloot Corton dat hij wilde gaan werken in de ouderenzorg. Om dat volwaardig te kunnen doen, volgt Corton de mbo-opleiding. ‘Helpende zorg en welzijn (niveau 2)’. Corton was verbaasd toen bekend werd dat hij ook examen moest doen in Nederlands en rekenen. Hij is tenslotte al lange tijd in het bezit van een vwo-diploma. Corton heeft als 55-jarige ook al veel werkervaring. Dit laat volgens hem zien dat er nog vele onnodige drempels zijn voor zij-instromers.
Reactie van MBO Raad
Adnan Tekin van de MBO Raad heeft gereageerd op het verhaal van Corton. Hij pleit voor meer ruimte op mbo-scholen om maatwerk te leveren. Tekin zegt dat mbo-scholen nu alleen vrijstelling mogen geven aan iemand die na 2013 een vwo- of havodiploma heeft behaald. Mensen die voor die tijd een diploma hebben gehaald moeten dus verplicht alle algemene vakken volgen en afronden. Daarom pleit Tekin ervoor dat scholen meer maatwerk moeten leveren. Dit is nodig om geen talent verloren te laten gaan. Hij geeft ook aan dat we geen onnodige tijd moeten besteden aan het geven van onderwijs aan mensen die het helemaal niet nodig hebben. Hij zegt dit omdat we leven in een tijd van grote krapte op de arbeidsmarkt.
Deze problemen voor zij-instromers spelen al langer. Vanwege eerdere klachten werkt het ministerie aan regels om deze kwestie te versoepelen. Het doel is om de examencommissie meer ruimte en vrijheid te geven in het beslissen of iemand een vrijstelling mag krijgen. Het was de bedoeling dat deze wijziging in augustus 2023 al zou zijn ingevoerd.
Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema