Scholieren gaan voor een positieve toekomst tijdens Raspberry Pi-competitie

PA Consulting onthult op 1 oktober het thema voor de Raspberry Pi-competitie 2024-2025: "innoveren voor een duurzame en positieve toekomst". In deze competitie worden jonge innovators uitgedaagd om oplossingen te bedenken die bijdragen aan een toekomst waarin duurzaamheid en positiviteit centraal staan voor iedereen. Dat meldt PA Consulting. 

De Raspberry Pi-competitie is inmiddels een traditie voor de organisator PA Consulting. De competitie werd in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst georganiseerd in 2012. In Nederland is het inmiddels de 7e editie. Ieder jaar worden scholieren uitgedaagd om een maatschappelijk probleem op te lossen door een uitvinding te maken met behulp van de piepkleine Raspberry Pi-computer.

Aandachtsgebieden 

Een duurzame en positieve toekomst vormgeven is ontzettend complex; dat kan vanuit veel verschillende invalshoeken worden aangepakt. De deelnemende teams kunnen dit jaar hun creativiteit en technische skills daarom botvieren op maar liefst vier cruciale aandachtsgebieden, die ieder een belangrijke rol spelen in het bouwen van een duurzame en positieve toekomst:

  • Transport: hoe kunnen we vervoer betaalbaarder, betrouwbaarder en duurzamer maken voor een grotere groep mensen?
  • Zorg: hoe kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gezond blijven en toegang behouden tot zorg en medicijnen?
  • Veiligheid: hoe kunnen we bijdragen aan een veilige maatschappij en meer samenhang binnen en tussen verschillende groepen in de samenleving?
  • Consumeren: hoe kunnen we producten en productieprocessen verbeteren zodat ze beter (of minder schadelijk zijn) voor onze planeet? En hoe kunnen we als consumenten zorgvuldiger met producten omgaan (ook als we ze niet meer nodig hebben)?

“Er zijn zó veel mogelijkheden om met technologie en innovatie bij te dragen aan een duurzame en positieve toekomst, dat we het thema breder hebben ingestoken dan de afgelopen jaren”, zegt Ernst Brand, Managing Consultant bij PA Consulting. “Aan de ene kant kan het daardoor lastiger worden voor de teams om een uitvinding te ontwikkelen. Maar aan de andere kant geeft het de teams ook genoeg ruimte om voor een onderwerp te gaan dat hen echt aan het hart ligt!”

Raspberry Pi-competitie 

De Raspberry Pi-competitie is voor leerlingen en studenten van 12 t/m 19 jaar op het VMBO, HAVO, VWO, MBO of tech/gymnasium. Scholen kunnen kosteloos deelnemen. Leraren kunnen hun teams hier inschrijven. Inschrijven kan tot 20 december 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids