EfVET-congres over internationalisering en innovatie in het mbo

Van 23 tot 25 oktober 2024 vindt in Amersfoort het jaarlijkse European Forum of Technical and Vocational Education and Training (EfVET)-congres plaats. Het thema van dit jaar is "Training Gen Z: New Horizons for VET", oftewel grenzeloos mbo-onderwijs, met de focus op internationalisering en de rol van studenten in de wereld van morgen. Graag nodig ik uw redactie uit om verslag te doen van dit unieke evenement. Dat meldt MBO Amersfoort. 

Dit congres brengt ruim 300 internationale experts en onderwijsleiders uit 27 landen samen om de toekomst van beroepsonderwijs te bespreken. In een tijd waarin technologie en duurzaamheid de toekomst van werk en onderwijs bepalen, biedt dit congres een platform om deze thema’s te verkennen en de rol van beroepsonderwijs in de vorming van de volgende generatie wereldburgers te versterken.

Ervaringen van mbo-studenten 

Tijdens het driedaagse congres staan de uitwisseling van best practices, samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven, en de toekomst van beroepsonderwijs centraal. Daarnaast is er speciale aandacht voor de “EfVET Youth Conference”, waarin mbo-studenten uit heel Europa in Amersfoort hun ervaringen delen en samen nadenken over hun rol in de snel veranderende arbeidsmarkt.

Welzijn van studenten 

Een van de thema’s die centraal staan, is het tekort aan vakmensen in diverse sectoren en de noodzaak van internationale samenwerking om deze tekorten op te vangen. Ook komt het welzijn van studenten onder de aandacht, omdat het een essentiële rol speelt in hun succes en toekomstperspectieven. Het congres biedt een unieke kans om samen te kijken naar innovatieve oplossingen voor deze actuele uitdagingen en de rol van beroepsonderwijs in het aanpakken van deze uitdagingen.

Dit jaar heeft Amersfoort, uitgeroepen tot European City of the Year 2024, de eer dit internationale evenement te mogen verwelkomen. Het congres vindt plaats op een iconische locatie: Leerhotel Het Klooster, een plek waar innovatie en onderwijs samenkomen. Dit unieke onderwijsbedrijf, gedeeltelijk gerund door studenten van MBO Amersfoort, laat zien hoe de praktijk en het beroepsonderwijs hand in hand gaan.

Sprekers 

Het congres biedt een unieke gelegenheid om niet alleen verslag te doen van inhoudelijke sessies, maar ook exclusieve interviews af te nemen met sprekers en Marlies Verkuijlen, die dieper kan ingaan op de impact van het congres op het Nederlandse mbo en de positie van Nederland binnen de internationale beroepsonderwijsgemeenschap. Onder de sprekers bevinden zich invloedrijke experts zoals:

  • Prof. Joachim James Calleja , CEO van het Malta College of Arts, Science and Technology, en voormalig directeur van Cedefop.
  • Lucas Bolsius , burgemeester van Amersfoort en voormalig journalist en VN-jongerenvertegenwoordiger.
  • Marlies Verkuijlen , voorzitter College van Bestuur van MBO Amersfoort, vertegenwoordiger Nederland in het international board van EfVET en gastvrouw van het congres.
  • Laureen Rwatirera , VP Organization Development bij ASML en expert op het gebied van talentmanagement en inclusie.

Door: Nationale Onderwijsgids