Eerste creatieve mbo-opleiding op Aruba gaat van start

Voor mbo-studenten op Aruba bestond er nog geen creatieve of grafische opleiding. Loucette Reppenhagen uit Sittard besloot de Design Academy te beginnen op het eiland. Dat meldt L1. 

Het is de eerste creatieve opleiding op Aruba. Jongeren die graag in die sector aan het werk willen, hoeven nu niet meer in Nederland een opleiding te volgen.

Onderwijsloopbaan 

Reppenhagen is geen onbekende binnen het onderwijs, maar ze was ook werkzaam op de afdeling Marketing en Communicatie van een natuurbegraafplaats. Daar kwam ze een schoolleider uit Aruba tegen. Reppenhagen vertelde hem dat ze in het onderwijs had gewerkt en hij gaf aan dat ze nog een CKV-docent nodig hadden.

Middelbare scholieren op Aruba 

Reppenhagen ging vervolgens lesgeven op een middelbare school op het eiland. Leerlingen die bezig waren met afstuderen, liepen tegen allerlei problemen aan. Ze wilden eigenlijk nog niet afstuderen omdat ze nog maar zestien jaar waren. En er zijn alleen maar opleidingen op Aruba in de zorg, techniek en toerisme. Er was niets creatiefs. Arubaanse leerlingen gaan vaak al voor hun achttiende naar Nederland om daar een studie te volgen. “Ze moeten dan een kamer regelen en een bankrekening openen. Op je zestiende naar een vreemd lang voor je studie is eigenlijk veel te jong”, aldus Reppenhagen.

Eerste creatieve opleiding 

Daarom besloot ze de eerste creatieve opleiding van Aruba te beginnen. Maar ze wist eigenlijk niet hoe ze een opleiding moest beginnen. Oud-collega’s en bekenden van onder andere het VISTA College in Sittard heeft Reppenhagen toen om hulp gevraagd.

De opleiding begint aankomende week dan echt. Vijftien studenten beginnen aan hun eerste jaar. De Design Academy krijgt hulp van het VISTA College. Het curriculum van het VISTA College en dat van Aruba gaat straks synchroon lopen, zodat overstappen straks mogelijk is. “Wie weet gaan we dan studenten uitwisselen”, lacht Reppenhagen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk