(Novum) - Voor een banenplan bij politie en defensie komt ruim veertig miljoen euro beschikbaar. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) betaalt daarvan zestien miljoen. De rest van het bedrag is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de sector. Het geld is vooral bestemd voor omscholing, begeleiding naar ander werk en de instroom van jongeren. Een woordvoerster van Asscher heeft dat woensdag laten weten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Bij de politie werken ruim zestigduizend personen. Ruim tienduizend hebben een ondersteunende functie. Dit aantal daalt in de komende jaren naar 8500. De behoefte aan agenten zal waarschijnlijk nog iets toenemen. Bij defensie werken ook ongeveer zestigduizend mensen. Dat aantal loopt terug naar ruim 55 duizend, maar er zijn ook steeds nieuwe jonge medewerkers nodig.
Bij de opleidingen van politie en defensie vallen nogal wat mensen uit. Bij de politie is dat ongeveer twintig procent over een opleidingsperiode van vier jaar. Het banenplan bevat afspraken om de uitval te beperken. Ook wordt bekeken of doorstroming tussen defensie en politie mogelijk is.
In het banenplan staat onder meer dat 160 werknemers worden (om)geschoold voor technische functies bij defensie. Ook krijgen tweehonderd jongeren zonder diploma de kans om er aan de slag te gaan. Verder worden achthonderd mbo-leerlingen begeleid naar een baan bij de politie en worden 175 politiewerknemers omgeschoold naar een andere functie binnen het apparaat.
Asscher heeft in totaal zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld voor banenplannen. Werkgevers en werknemers moeten tenminste hetzelfde bedrag bijleggen. Tot nu toe hebben meer dan honderd sectoren een aanvraag ingediend.