In Nederland is slechts de helft van de vrouwen economisch zelfstandig. Om hier verandering in te brengen doet KRACHT on Tour in maart Groningen aan. Het doel is om het talent van vrouwen in de regio beter te benutten en hun financiële zelfstandigheid te vergroten. In het kader van de Tour sloot minister Jet Bussemaker op donderdag 26 maart meer dan dertig deals met onder andere Alfa-college, Hanzehogeschool, ROC Noorderpoort, Gemeente Groningen en de NS.
"Slechts de helft van de vrouwen staat financieel op eigen benen. Dat maakt hen niet alleen onnodig kwetsbaar, ook doet het geen recht aan de talenten die zij nog meer in huis hebben. Samen met Groningse werkgevers helpen we deze vrouwen vandaag een belangrijke stap op weg naar meer zelfstandigheid," aldus minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De minister sloot de deals in aanloop naar het evenement KRACHT on Tour Groningen dat op 30 maart plaatsvindt in Martini Plaza.
KRACHT on Tour draagt bij aan de economische zelfstandigheid van vrouwen door met organisaties in Groningen en omgeving afspraken te maken om dit te bevorderen. Zo hebben een aantal bedrijven als doel gesteld om werkervaringsplaatsen beschikbaar te stellen. ROC Noorderpoort stelt vijf tot tien plekken per jaar beschikbaar en het Alfa-College drie per jaar. Daarnaast wil een aantal bedrijven, waaronder NS en de Gasunie, (jonge) vrouwen interesseren voor een baan in de techniek.
In aanloop naar de ondertekening van de deals bezocht de minister Van Hulley, een sociale onderneming waar naaisters boxershorts maken van gebruikte overhemden. Deze vrouwen volgen naast hun baan ook een wekelijkse opleiding om hun entreekwalificatie voor het MBO te halen. Het bieden van doorstroommogelijkheden voor deze, en andere vrouwen die in vergelijkbare leerwerktrajecten aan de slag zijn bij Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, is één van de aandachtspunten van de deals. Zo wordt er ingezet op het organiseren van een matchingsbijeenkomst voor deze vrouwen.
© Nationale Onderwijsgids