De familie Hagendoorn uit Groningen zocht niet meer verder naar een basisschool toen bleek dat de Nassauschool hen goed beviel. Uiteindelijk gingen er drie generaties naar de honderdjarige Nassauschool. Dat meldt RTV Noord.
In 1960 ging opa naar de Nassauschool. In 1965 kwam hij bij zijn latere vrouw in de klas. En in 1990 mocht de Nassauschool ook hun dochter verwelkomen. “We hadden goede herinneringen aan de school en we woonden dichtbij, dus de keuze was snel gemaakt”, aldus Gerrit.
Herinneringen ophalen
Kleindochter Mila zit nu in groep acht. In haar klaslokaal haalt de familie Hagendoorn herinneringen op aan de school. Het lokaal heeft de oude gang erbij gekregen, daardoor oogt het wat ruimer. Het krijtbord is inmiddels een digibord en de kozijnen zijn van kunststof. De school gaf de familie Hagendoorn een fijne tijd. Vooral de gezellig klas is iets dat beklijft bij moeder Fannie.
Parallelklas
Mila had het juist niet naar haar zin in de klas. Uiteindelijk maakte ze zelf de stap naar de parallelklas. Juf belde Mila haar ouders om aan te geven dat Mila naar een andere klas wou. “Uiteindelijk is dat heel goed geweest.”
Veranderingen
De Nassauschool is volgens de familie Hagendoorn wel heel erg veranderd. Honderdtachtig leerlingen zaten er in de jaren ’60 op school, inmiddels zijn dat er vierhonderdvijftig verspreid over twee locaties. In de tijd van Opa Gerrit werd het de ‘school met de bijbel’ genoemd. Toen dochter Fannie naar school ging was de Nassauschool een school op levensbeschouwelijke grondslag. De directeur stapte elke maandagochtend de klas binnen om een stuk uit de bijbel te lezen en daarna zong de klas dan drie liedjes uit het liedboek, vertelt Fannie.
Niet meer zo streng
De school is ook niet meer zo streng als vroeger. Toen opa Gerrit naar les kreeg stond er een rood strafbankje op de gang. Maar de Nassauschool is wel de plek waar het liefdesverhaal van opa Gerrit en oma Gretha begon. Gretha zat eerst op een andere basisschool, maar die ging sluiten. Toen kwam ze bij Gerrit in de klas.
Tijdens de reunie van het honderdjarige bestaan hoopt Gerrit klasgenoten van vroeger tegen te komen. Er hadden zich 440 oud-leerlingen aangemeld, waarvan de oudste deelnemer 94 jaar is. Vorig jaar verliet de jongste deelnemer aan de reünie de school.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk