Bij de Rijksoverheid komt geen grootschalige proef met anoniem solliciteren. Althans, als het aan de regering ligt. Die voelt niets voor de wens uit de Tweede Kamer om in de strijd tegen discriminatie ook bij het Rijk te testen of anoniem solliciteren helpt. Dit meldt ANP.
Volgens verantwoordelijk minister Stef Blok is het nog niet zonder meer duidelijk dat anoniem solliciteren leidt tot meer verscheidenheid op de werkvloer. Hij wijst daarbij op onder meer de proef van de gemeente Den Haag.Wanneer iemand in de eerste helft van dit jaar solliciteerde bij de gemeente Den Haag, maakten ambtenaren de naam, de geboorteplaats en het geboorteland onleesbaar op de sollicitatiebrief en het curriculum vitae. Pas daarna ging de informatie naar de sollicitatiecommissie. Dat moest voorkomen dat sollicitanten bij de eerste selectie werden beoordeeld op afkomst in plaats van op hun werkervaring en opleidingsniveau. Volgens een onderzoek dat Den Haag heeft laten uitvoeren, hebben meer allochtonen gesolliciteerd dan vorig jaar. De gemeente nam ook meer allochtonen in dienst, maar is het niet duidelijk in hoeverre dat te danken is aan anoniem solliciteren.
Het Rijk als werkgever erkent dat er sprake is van "onbewuste vooroordelen'' bij mensen die personeel werven en selecteren. Daarom zijn er bijvoorbeeld al trainingen die het selecteren zonder vooroordelen moeten bevorderen.
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en collega's willen de proef omdat zij vinden dat de Rijksoverheid een voorbeeldrol heeft in de strijd tegen de "hardnekkige'' discriminatie op de arbeidsmarkt. Uit de jaarlijkse Stagemonitor 2016 bleek onlangs dat maar liefst een op de zes allochtone studenten wordt gediscrimineerd als hij of zij solliciteert voor een stageplek. 60 procent van de allochtone studenten vindt het dan ook erg lastig om een stage te bemachtigen. Bij de autochtone studenten is dat zo’n 40 procent. Een autochtone student stuurt gemiddeld zesenhalve brief, een allochtone student stuurt er acht voor hij of zij een stage vindt.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids