In de Tweede Kamer is voldoende draagvlak voor het plan van staatssecretaris Dekker van Onderwijs om strengere regels in te voeren voor thuisonderwijs in Nederland. Dat bleek gisteren tijdens het debat over de plannen. De christelijke partijen zijn niet blij met deze ontwikkeling maar de PvdA en VVD hebben wel oren naar het voorstel. Wel moet Dekker zijn plannen samen met deskundigen uitwerken, vindt de VVD. De staatssecretaris beloofde binnen een jaar met een verdere uitwerking van zijn voorstel te komen. Dit meldt de NOS.
De PvdA vindt het “volkomen logisch” dat er ook voor het thuisonderwijs eisen moeten gelden waarop gecontroleerd wordt. Nu geldt thuisonderwijs voor de wet niet als volwaardige onderwijsvorm en er is dan ook geen toezicht op de kwaliteit van het onderwijs. Kinderen die thuis les krijgen, zijn onder voorwaarden vrijgesteld van leerplicht. Staatssecretaris wil hier verandering in brengen.
De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NvvTO) vindt een wettelijke regeling voor het thuisonderwijs een positieve ontwikkeling. De verenging pleit al sinds 2011 voor meer toezicht maar vreest dat het plan van de staatssecretaris nu te ver doorschiet. Door de opeenstapeling van strenge maatregelen zou de toegang tot thuisonderwijs voor ouders en kinderen praktisch onmogelijk worden, stelt de vereniging. Ook de christelijke partijen in de Kamer vinden de plannen van Dekker te ver gaan. Zo noemt CDA-Kamerlid Michel Rog het “niet redelijk” te verwachten dat ouders die hun kinderen lesgeven zelf minimaal hbo-niveau hebben.
Loes Ypma van de PvdA heeft Dekker tijdens het debat gevraagd om ondertussen wel een oplossing te vinden voor de kinderen die thuisonderwijs krijgen omdat ze nergens anders terecht kunnen. Volgens Ypma heeft een stijging van het aantal aanvragen voor thuisonderwijs te maken met de invoering van het passend onderwijs. Ypma zegt meer dan honderd gevallen te kennen van kinderen die sindsdien buiten de boot vallen. Dekker beloofde aandacht te besteden aan dit probleem maar wees er daarnaast op dat scholen die zorgleerlingen weigeren de wet overtreden.
© Nationale Onderwijsgids