Normal_camera_beveilingscamera_beveiliging

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor langdurig zieke kinderen om toch onderwijs te krijgen. Zowel via speciale scholen voor langdurig zieke kinderen als via programma’s als Klasse­Contact blijven zieke kinderen betrokken bij alles wat er in hun klas gebeurt. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

Voor leerlingen die langdurig ziek zijn, zijn er scholen binnen het speciaal onder­wijs die zich richten op deze doelgroep: lzk-scholen. In Nederland zijn hiervan dertien scholen. Deze scholen vallen onder cluster 3 van het speciaal onderwijs en kunnen extra zorg bieden aan zieke kinderen. De meeste kinderen hebben meerdere medische aandoeningen tegelijkertijd, zoals astma, reuma, epilepsie, een nierziekte of een ernstige voedselallergie.
 
Daarnaast kunnen langdurig zieke kinderen naar het regulier onderwijs. Door middel van programma's zoals KlasseContact kunnen de leerlingen contact onderhouden tussen thuis of het ziekenhuis en de school. KlasseContact is een landelijk 
project van EDventure, de branchevereniging van onderwijsadviesbureaus, en KPN Mooiste Contact Fonds waarvan inmiddels 3000 leerlingen gebruik maken. Voor zieke leerlingen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs is er een buddy die ervoor zorgt dat de monitor met de camera elke les op de goede plek staat.
 
Basisscholen kunnen bij langdurig zieke kinderen ondersteuning krijgen van Ziezon, het landelijk netwerk rondom ziek zijn en onderwijs. Medewerkers kunnen in dienst zijn bij een onderwijsadvies­bureau en zowel de school als de leerling begeleiden. Ook kunnen medewerkers verbonden zijn aan educatieve voorzieningen van universitair medische centra. Zij begeleiden jongeren en kinderen vanaf vier jaar die daar onder behandeling zijn bij hun schoolwerk, en hebben ook contact met de school en de ouders.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids