Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder het discutabele verband tussen dyslexie en onderwijs, de voortschrijdende robotisering en de benodigde 6 miljard euro voor onderwijs.
Dyslexie
De toename van kinderen met dyslexie en dyscalculie is volgens hoogleraren het gevolg van slecht onderwijs. Meer oefenen zou leiden tot een beduidende afname van gediagnosticeerde kinderen met lees- en rekenproblemen. Organisaties op het gebied van dyslexie wijzen deze stellingname af. Meer oefenen kan helpen, maar zal de dyslexie niet laten verdwijnen, volgens hen. Staatssecretaris Dekker twijfelt niet aan de ernst van dyslexie. Maar hij vindt het aantal dyslexieverklaringen dat wordt afgegeven te hoog. Hij pleit daarom voor een keurmerk voor kwalitatief goede dyslexietesten.
Robotisering
De SER adviseert om regionaal miljoenen euro's te investeren in een leven lang leren. Hiermee moeten zo'n 370.000 werknemers voortdurend her- en bijgeschoold worden, voornamelijk in de sectoren elektrotechniek, ict en bouw. Ook moet worden geïnvesteerd in vakonderwijs op maat. Dit is nodig om de toenemende robotisering het hoofd te bieden. Ook schrijven hoogleraren een open brief waarin zij een dringende oproep doen aan het volgende kabinet om te investeren in een ambitieuze, maar ook heel praktische robotagenda om de gevolgen van robotisering op de arbeidsmarkt te kunnen bijhouden. Zij zijn bang dat de politiek niet op tijd inspeelt op de robotsamenleving.
Mbo
Vmbo’ers kunnen in de toekomst op meerdere manieren doorstromen naar het mbo. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaan doorlopende leerroutes vmbo-mbo met een nieuwe wet mogelijk maken en de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo bij elkaar voegen. Ook wordt stapelen binnen het vmbo meer gestimuleerd. Daarnaast heeft Bussemaker bekend gemaakt dat mbo-scholen meer vrijheid krijgen om hun onderwijs in te richten. Via samenwerking van mbo-scholen en bedrijven in de regio wordt mbo-studenten een opleiding op maat geboden.
Overig onderwijsnieuws
- De Eerste Kamer heeft op 21 februari ingestemd met de invoering van de wet Beroep Leraar en Lerarenregister. Met deze wet krijgen leraren vanaf 1 augustus 2018 meer ruimte en zeggenschap hun beroep uit te oefenen en in te vullen.
- Eindtoetsen voor de basisschool IEP en ROUTE8 worden populairder met respectievelijk 45.000 leerlingen en 17.500. 107.000 leerlingen buigen zich over de Cito-toets, een daling van 25 procent vergeleken met twee jaar geleden.
- De Algemene Onderwijsbond heeft berekend dat het onderwijs 6 miljard euro nodig heeft voor onder andere betere salarissen en een lagere werkdruk.
- Het aantal jongeren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs dat vorig jaar zonder startkwalificatie de schoolbanken verliet, is opnieuw gedaald naar 22.948. Dat zijn er ruim 1400 minder dan vorig jaar. De uitval op de mbo-scholen daalde van 5 naar 4,6 procent, in het voortgezet onderwijs ligt het percentage op 0,4 procent.
- Er zijn dit jaar 91 studies met een numerus fixus. Ruim twee keer zoveel studenten hebben zich hiervoor ingeschreven dan dat er plaatsen zijn. Scholieren zijn zich er nog niet genoeg bewust van dat niet hun eindexamencijfers hiervoor meetellen, maar hun rapportcijfers van het jaar ervoor.
- 2017 is het Westerdijkjaar en staat in het teken van meer vrouwelijke hoogleraren. Gevierd wordt dat Johanna Westerdijk 100 jaar geleden als eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd benoemd.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids