Normal_bus__vervoer__leerlingenvervoer

In het Zuid-Hollandse Westland verloopt het leerlingenvervoer niet zo soepel als gewenst. Sommige kinderen hebben recht op vervoer, terwijl dat bijvoorbeeld niet geldt voor kinderen die maar een paar straten verderop wonen. Het afstandscriterium dat een paar jaar geleden ingevoerd werd, wordt als te ingewikkeld beschouwd. De adviesraad in de gemeente wil daarom dat de afstand van zes naar vier kilometer gaat. Dat meldt het AD.

Voor kinderen die dichter dan zes kilometer bij de school vandaan wonen, moet leerlingenvervoer door hun ouders worden geregeld. Is de afstand groter, dan wordt er gezorgd voor een speciale taxi. Als er echter sprake is van een structurele handicap bij een kind dat binnen die zes kilometer woont, wordt het vervoer ook geregeld.

In een aantal plaatsen levert deze grens behoorlijk wat moeilijkheden en frustraties op. Kinderen die naar een school voor speciaal onderwijs gaan, wonen daar gemiddeld vijf tot net iets meer dan zes kilometer vandaan. Waar iemand woont in het dorp kan dus al bepalend zijn voor wel of geen leerlingenvervoer. Er is zelfs een situatie bekend van twee gezinnen in één straat voor wie niet dezelfde voorwaarden gelden. Het schijnt hier om honderd meter verschil te gaan.

De afstand van huis tot school wordt berekend via de routeplanner van de ANWB, waarbij volgens de gemeente Westland wordt gekeken naar de kortste route. De adviesraad denkt dat veel problemen opgelost zijn als de afstand wordt ingekort tot vier kilometer. De directeur van De Diamant, een basisschool voor speciaal onderwijs, is het met de adviesraad eens over deze versoepeling van de grens. Een individuele aanpak voor elke leerling zou volgens hem nog beter zijn.

Via een conceptbrief heeft het college inmiddels gereageerd op de uitspraken van de adviesraad en de school. De werksituatie van ouders is volgens het college geen reden leerlingvervoer toe te kennen. De problemen zouden opgelost moeten worden door oppas, buren of familie. Bovendien zou het inkorten van het aantal kilometers de problemen niet wegnemen, omdat er dan soortgelijke situaties ontstaan waarin er alweer slechts honderd meter verschil zit tussen wel of geen leerlingenvervoer. Het college ziet dus geen aanleiding om de kilometergrens top vier kilometer te zetten. De gemeenteraad gaat de zaak nu nader bekijken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids