Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Het Oogfonds roept iedereen op om dit zelf te ervaren tijdens Blind voor 1 dag. Deze actie op donderdag 21 juni heeft als doel meer begrip te creëren en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk oogonderzoek. Dit meldt het Oogfonds.
NOG
Ervaar zelf (op school) hoe het is om blind te zijn tijdens Blind voor 1 dag
-Steeds meer Nederlanders worden slechtziend of zelfs blind door een oogziekte. Voor veel oogziektes bestaat nog geen goede behandeling en door gebrek aan geld blijft kansrijk onderzoek op de plank liggen. Daar wil het Oogfonds verandering in brengen. Daarnaast wil het Oogfonds meer begrip creëren voor slechtzienden en blinden en aandacht voor toegankelijkheid in de maatschappij.
Lotte (11 jaar): “Toen ik vorig jaar geopereerd werd aan een hersentumor, ben ik aan één oog blind geworden. Met mijn andere oog zie ik nog maar een kwart. Veel mensen begrijpen niet hoe het is om slechtziend te zien. Dat vind ik heel jammer, daarom wil ik heel graag dat andere mensen meedoen aan Blind voor 1 dag en eventjes meemaken hoe ik dingen nu zie. Op 21 juni word ik twaalf en ik vind het superbijzonder dat deze actie dan is. Ik denk dat dit mijn mooiste verjaardag ooit wordt.”
Iedereen kan deelnemen: alleen of samen met vrienden, familie, collega’s of klasgenoten. Deelnemers ontvangen een simulatiebril naar keuze. Hiermee gaan ze op 21 juni twee, vier of acht uur een zelfbedachte uitdaging aan. Iedere deelnemer krijgt een eigen actiepagina waar vrienden, familie en kennissen een donatie op kunnen doen.
Voor scholen en klassen zijn er speciale lespakketten beschikbaar met oogmaskers, tips en lesmateriaal. Meer informatie en aanmelden op www.blindvoor1dag.nl.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids