
De problemen in het leerlingenvervoer moeten opgelost worden. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) fietste dinsdag 8 april vanuit Utrecht naar Den Haag. De Kamercommissie Onderwijs ontving uit de handen van de bestuursleden een petitie met 569 ondertekeningen. Dat meldt RTV Utrecht.
Kwetsbare scholieren die met de taxibus naar het speciaal onderwijs gaan, gaat al jaren verkeerd. Leerlingen komen helemaal niet op school of veel te laat of ze worden te vroeg afgezet zonder begeleiding. Het LAKS vindt dat daarmee het recht op onderwijs geschonden wordt, omdat het stress veroorzaakt en daardoor wordt het leren lastiger.
Geen verantwoordelijkheid
Leerlingen zijn nu de dupe omdat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geen verantwoordelijkheid neemt, zo stelt het LAKS. “Het OCW moet nu de regie pakken na jarenlang niets voor de leerlingen die gebruik maken van het leerlingenvervoer te hebben gedaan.” LAKS vraagt het ministerie van OCW om ervoor te zorgen dat iedere leerling goed onderwijs kan volgen.
Systeem aanpassen
In een brief aan de staatssecretaris van Funderend Onderwijs en Emancipatie riep kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer op om het systeem aan te passen. “Kinderen, ouders, leerkrachten en vervoerders lopen nog iedere dag tegen een groot probleem aan. Het leerlingenvervoer blijft een groot probleem.”
Rapport leerlingenvervoer
Organisatie Ouders & Onderwijs bracht in het voorjaar van 2022 een rapport uit over het leerlingenvervoer. Kwetsbare leerlingen zijn vaak extra uitgeput als ze op school aankomen vanwege de problemen in het leerlingenvervoer.
Ouders & Onderwijs heeft veel gesprekken gevoerd met ouder- en leerlingenorganisaties, maar er is nog geen oplossing voor het probleem gevonden.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk