Nathalie wilde altijd graag in de horeca werken, maar dat kon niet. Zij paste, net als duizenden andere mensen met een beperking, niet binnen het schoolsysteem. Alternatieven om het vak te leren bestonden niet, tot nu. Dagbestedingsorganisatie Samen Top in Dongen is één van de eerste plekken waar Nathalie op haar eigen tempo een diploma kan halen. Dat meldt Omroep Brabant.
Mensen met een beperking, zoals Nathalie, kunnen na het speciaal onderwijs vaak niet meteen doorleren. Er bestaan namelijk alleen maar standaard mbo-opleidingen. Jongeren met een beperking passen vaak niet binnen het standaard schoolsysteem. In een drukke en volle klas zitten is vaak lastig of de leerstof gaat te snel. En dus vallen ze buiten de boot en komen ze na de middelbare school vaak thuis te zitten of bij de dagbesteding.
Persoonlijke ontwikkeling
Directeur van Samen Top, Judit Baijens, vindt dat die leerlingen ook recht hebben op persoonlijke ontwikkeling. “In de dagbesteding is daar weinig ruimte voor, maar het gaat er vooral om dat mensen een fijne dag hebben en nuttig bezig zijn.”
Klusjes in de bediening
Nathalie deed al via de dagbesteding klusjes in de horeca en zo werd zij verliefd op het vak. Thuis krijgt ze nu online les en wat ze daar leert past ze dan later weer toe in de praktijk. De klusjes bij de dagbesteding ruilt ze al steeds vaker in voor klusjes in de bediening. De werkgever van Nathalie is zorgvuldig door Samen Top geselecteerd. Ook de werkgever wordt namelijk getraind en er wordt vooraf afgesproken dat de werknemer mag blijven na de opleiding.
Enige eis is zelf willen
Voor een deel van de mensen met een beperking is de drempel nog te hoog. In het programma van VWS vissen zij vaak achter het net, maar Samen Top zoekt ook voor deze mensen een oplossing. “Zelfs mensen die tien jaar over een opleiding willen doen of mensen die niet kunnen lezen of schrijven kunnen meedoen. De enige eis is dat ze het zelf moeten willen”, aldus Baijens.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk