Nieuwe poging om havo/vwo-school van de grond te krijgen in Lelystad van start

De Eduvier Onderwijsgroep gaat een nieuwe poging starten om een havo/vwo-school te beginnen in Lelystad. De nieuwe school, het Argentum College, kreeg vorig jaar nog onvoldoende steunverklaringen van ouders. Maar de school moet er volgens Eduvier gewoon komen. Dat meldt Omroep Flevoland.

Speciaal onderwijs en praktijkonderwijs vallen voornamelijk onder Eduvier, alleen het Argentum College zou daar niets mee doen. De onderwijsgroep ziet de nieuwe school vooral als alternatief voor een grootschalige scholengemeenschap. Daarbij moet men denken aan het Porteum in Lelystad.

Kleinschalige school

Het is de bedoeling dat de nieuwe school kleinschalig is met zo’n 550 leerlingen en waar veel aandacht is voor de leerlinge en de ouders.

“Aan zo’n school is nog steeds behoefte”, zo denkt Peter Nooitgedagt, directeur speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs van Eduvier. Een extra school is volgens Nooitgedagt ook nodig vanwege het groeiende aantal inwoners in Lelystad.

Andere aanpak 

Om nu wel voldoende steun voor de school te krijgen, gaat de aanpak anders van start. Van de ouders is er nog wel een interesseverklaring nodig, maar er wordt nu ook gewerkt met een marktonderzoek. Uit de cijfers die daaruit naar voren komen, zal te zien zijn dat een nieuwe school noodzakelijk is voor Lelystad, zo zegt Nooitgedagt.

Gesprek met Onderwijsinspectie 

Een gesprek met Onderwijsinspectie volgt als Eduvier nu wel de eerste fase met succes doorloopt. De Onderwijsminister moet dan in juli 2025 het besluit nemen of de school er komt of niet. Als de uitslag positief is, start de school mogelijk in augustus 2026.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk