De eerste 24 afgestudeerden van het Maastricht Science Programme (MSC) ontvangen vrijdag 4 juli hun diploma van de Maastricht University. Dat gebeurt in de Bonbonnière, waar ze in een stoet heen lopen gekleed in ‘caps and gowns’. Het is de helft van de groep studenten die drie jaar geleden begon aan de eerste Nederlandse bèta-opleiding binnen de liberal arts-traditie.
De studenten konden zelf hun vakkenpakket binnen de natuurwetenschappen samenstellen onder begeleiding van academic advisors. De vakken waaruit ze konden kiezen waren onder meer lineaire algebra, thermodynamica, genetica en cognitieve neurowetenschappen. Tegenwoordig beginnen er jaarlijks ongeveer 75 nieuwe MSC-studenten. De selectie is relatief streng, wat de kwaliteit van de studentenpopulatie ten goede komt.
Decaan Thomas Cleij is trots op de eerste lichting. De meeste van hen zijn al toegelaten tot masteropleidingen in binnen- en buitenland waaronder de master Organic Chemistry in Helsinki, School of mind and Brain in Berlijn en Biotechnology in Edinburgh. “Ze hebben geleerd om breed te denken, om verbanden te leggen tussen vakken, ze zijn communicatief sterk en creatief”, zegt Cleij. “In september weten we precies waar iedereen terecht is gekomen. Dat is een spannend moment. Ik hoop dat er een paar doordringen tot topopleidingen in de VS of Engeland én dat sommigen voor Maastricht kiezen, voor bijvoorbeeld een medische of neurowetenschappelijke master. Een doel van de opleiding was immers om de regio te versterken.”
© Nationale Onderwijgids