Normal_studenten_collegezaal_mooi

(Novum) - Niet alle Nederlandse studenten verzetten zich tegen het sociaal leenstelsel. Dat stellen de jongerenorganisaties van de VVD, PvdA en D66. De partijen vertegenwoordigen samen ruim tienduizend studenten en hebben hun steun uitgesproken voor de hervormingen. "Het is voor iedere student de beste uitkomst."

De onafhankelijke jongerenorganisaties 'hekelen' de claim van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en andere studentenbonden, die stellen dat ze zich namens alle Nederlandse studenten tegen het leenstelsel verzetten.

"Ze spreken in ieder geval niet namens ons", zegt Dirkjan Tijs namens de Jonge Democraten, de D66-jongeren. Het nieuwe stelsel levert ongeveer een miljard euro per jaar op en dat geld is volgens hem 'hard nodig' voor de kwaliteitsverbetering van het hoger onderwijs. "Wij vinden het jammer dat de LSVb kiest voor het verspreiden van angst en zetten ons liever in om te zorgen dat het extra geld ook echt goed terechtkomt."

Voorzitter van de Jonge Socialisten Bart van Bruggen is blij dat het nieuwe stelsel 'echt sociaal' is vormgegeven. "Met een hogere aanvullende beurs, waardoor het onderwijs toegankelijk blijft voor iedereen, aflossen naar draagkracht en een ov-kaart voor alle studenten."

De liberalen van de JOVD zijn er vooral tevreden over dat de verantwoordelijkheid straks komt te liggen bij 'de persoon die gaat studeren in plaats van dat de rekening volledig door de belastingbetaler wordt opgehoest'. "Wij zijn ervan overtuigd dat studenten goed met die verantwoordelijkheid om kunnen gaan", aldus voorzitter Tom Leijte.

De regels voor het leenstelsel moeten volgend studiejaar ingaan. De huidige basisbeurs wordt voortaan een lening. Studenten moeten die binnen 35 jaar afbetalen. Wie nu leent, moet binnen vijftien jaar terugbetalen. Verder hebben studenten met ouders met een inkomen minder dan 46 duizend euro recht op een aanvullende beurs en krijgen ook alle mbo-studenten een ov-kaart.