Nog nooit stonden er zo veel mensen ingeschreven aan een universiteit in Nederland. Dit collegejaar studeren er 258.054 mensen aan een universiteit, een stijging van 1,8 procent ten opzichte van vorig jaar toen er ook al een record werd gevestigd. Dat meldt de Volkskrant.
Universiteitenvereniging VSNU heeft deze cijfers vandaag bekendgemaakt. De toename wordt verklaard door de komst van veel buitenlandse studenten. Dit jaar waren er 15.160 buitenlandse nieuwkomers, tegenover 12.681 vorig studiejaar, een toename van bijna twintig procent. Het totale aantal buitenlandse studenten komt uit op 36.711. Ze zijn vooral afkomstig uit Duitsland, China, Italië, Griekenland en Groot-Brittannië.
Het aantal eerste jaars daalde licht, van 44.271 naar 43.876. Dit zou komen door de invoering van het leenstelsel. Toen bekend werd dat het leenstelsel eraan zat te komen, gingen scholieren de afgelopen jaren massaal vanaf de middelbare school meteen naar een universiteit. Het aantal eerstejaars steeg daardoor. Een tussenjaar in het buitenland lieten ze daardoor schieten.
Rechtsgeleerdheid, (bijna 14.000 studenten), Psychologie (ruim 12.000) en Geneeskunde (bijna 9.500) zijn de meeste populaire studies.
© Nationale Onderwijsgids