Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Driekwart van de uitwonende studenten betaalt een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Gemiddeld betalen studenten 58,33 euro per maand te veel. Dit melden LSVb en Parool.

"Studenten moeten vaak veel geld lenen om hun huur te betalen”, zegt LSVb-voorzitter Stefan Wirken. “Zeker nu studenten ook nog eens hun basisbeurs kwijt zijn, is het belangrijk dat studenten niet te veel betalen en huisjesmelkers dus hard worden aangepakt."

In Amsterdam is de situatie het ergst. Hier zijn studenten maandelijks maar liefst 138,12 euro te veel kwijt aan huur. Na Amsterdam is Utrecht de stad met de grootste huuroverschrijdingen. Hier betalen studenten gemiddeld 102,15 euro per maand te veel. De huisjesmelkerij beperkt zich echter niet tot de steden met de grootste kamernood. In alle studentensteden, behalve Enschede en Wageningen, zijn de huren gemiddeld hoger dan op basis van het puntensysteem zou mogen. Wirken: "Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid. In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel."

Naar aanleiding van het onderzoek van de LSVb heeft het CDA vragen gesteld aan minister Blok van het ministerie van Wonen. De partij wil van de minister weten wat hij  tegen de huuroverschrijdingen gaat doen. Ook zou Blok met de studentenbond in overleg moeten om de problemen met de huur te bespreken, vindt het CDA.

Het onderzoek van de LSVb is gebaseerd op gegevens van de eigen website Checkjekamer.nl. Op deze site kunnen studenten controleren of hun huurprijs binnen de wettelijke normen valt. Dee studentenbond roept studenten op dit vooral te doen. Wanneer blijkt dat zij te veel betalen kunnen studenten veelal terecht bij huurteams. Zij helpen studenten met de stap naar de huurcommissie om de huur te verlagen. Daarnaast kunnen studenten contact opnemen met de Studentenlijn van de LSVb via Studentenlijn.nl of 030 231 30 29.

Download hier het onderzoeksrapport Check je Kamer 2015.