Het Tilburg Cobbenhagen Center (TCC) heeft subsidie verworven voor het ontwerp en de realisatie van een fysiek en digitaal monument voor omgekomen studenten in oorlogstijd op de Tilburgse campus. De website, een virtuele gedenkplek, wordt gekoppeld aan een meer traditionele gedachtenisplaats op de campus die onder meer voor nabestaanden van grote betekenis is. Dit meldt Tilburg University.
NOG
Herdenkingsmonument omgekomen studenten in WOII door donaties
-Op verzoek van het College van Bestuur wordt er een permanente gedenkplek – met gedenkpanelen, portretfoto’s en gedachteniskaarsen – voorbereid voor de omgekomen studenten in oorlogstijd op een passende plaats in het Cobbenhagen Gebouw. De gedenkpanelen, die door de founding father van Tilburg University Martinus Cobbenhagen na de oorlog zijn onthuld, bewaren de namen en de sterfdata van de ten minste 19 studenten die in de oorlog zijn omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen of aan de gevolgen van dwangarbeid.
Op basis van interviews met nabestaanden van de omgekomen studenten en via archiefonderzoek, worden de namen op de gedenkpanelen in het digitaal monument uitgebreid met een verhaal en een gezicht. Het TCC werkt in het onderzoek onder leiding van dr. Liesbeth Hoeven samen met historici en een groep van circa 20 vrijwilligers van het Regionaal Archief in Tilburg. Daarmee sluit het TCC aan bij een actuele maatschappelijke trend: ‘Citizen science’, betrokkenheid van burgers bij wetenschappelijke projecten.
Het TCC stimuleert mensen om zelf vorm te geven aan hun betrokkenheid bij het verleden. Het digitaal monument verschijnt, net als het fysiek monument, daarom niet alleen als eerbetoon aan de omgekomen Tilburgse studenten in oorlogstijd. Het zal tevens functioneren als een platform dat verleden en heden met elkaar verbindt en waarop thema’s als het verzet tegen onrecht, de waarde van vriendschap en het behouden van veerkracht door studenten van nu wordt uitgewerkt.
De onthulling van het fysieke monument en de lancering van het digitale monument vindt plaats in de week van 4/5 mei 2017.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids