Meer dan de helft van de Nederlandse millennials (geboren tussen 1980 en 2000) vindt digitale vaardigheden belangrijk voor zijn baan maar ontwikkelt zich niet uit eigen beweging op dit vlak. Deze werknemers van 18 tot 35 jaar geloven dat uitgebreide training in digitale vaardigheden, coderen of vormgeven goed zou zijn voor hun carrière. Het merendeel van hen overweegt een ict-cursus echter pas op het moment dat de werkgever het voorstelt. Dat blijkt uit het World of Work onderzoek van recruitmentbureau Monsterboard onder ruim 1500 millennials met een baan in Nederland, Frankrijk, de UK en Duitsland. Dit meldt Monsterboard.
Meer dan een derde van de Nederlandse millennials denkt dat leren coderen waardevol kan zijn voor zijn carrière. Gemiddeld is de helft van de Nederlandse millennials ervan overtuigd dat technologie een positieve uitwerking heeft op hun creativiteit. Toch had 40 procent geen interesse in aanvullende it-lessen tijdens de studie en volgens 30 procent waren deze lessen ook niet beschikbaar.
Gian Zandonà, managing director van Monsterboard: “Opvallend is dat veel Nederlandse en Engelse millennials de voorkeur geven aan een managementtraining boven het leren van it-vaardigheden. In Frankrijk is dit juist omgekeerd. Maar wij zien dat digital skills steeds belangrijker worden op de arbeidsmarkt, ook in beroepen buiten de it. Voor velen is basiskennis van bijvoorbeeld coderen of vormgeven een pré. Als je tijdens je studie de mogelijkheid hebt om die kennis op te doen, dan raad ik je zeker aan om die lessen te volgen! Dan heb je écht een streepje voor op je concurrenten als je straks op zoek gaat naar een baan.”
Millennials zijn tijdens hun opleiding al volop gewend geraakt aan het gebruik van de pc tijdens lessen en colleges en voor hun school- en huiswerk. In Duitsland volgde bijna een kwart daarbovenop ook nog eens computer codelessen, aanzienlijk meer dan in Nederland (12 procent). bijna 60 procent van de werknemers tussen 18 en 35 jaar vindt dat zijn pc-vaardigheden beter zijn dan de meeste van zijn vrienden of familie.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids