De Groningse Universiteitskrant UK heeft één redacteur ontslagen en het contract van een tweede niet verlengd. Aanleiding hiervoor zijn de aanhoudende beschuldigingen over censuur door beide redacteuren, terwijl zowel de redactieraad als een onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat dit niet aan de orde is. Dit melden Dagblad van het Noorden en RTV Noord.
NOG
Conflict over censuur bij Groningse Universiteitskrant zorgt voor ontslagen
-Drie redacteuren van de UK hadden vorig jaar een nieuwsartikel geschreven over een beoogde Chinese campus van de universiteit. Het artikel werd in een aangepaste versie geplaatst, waarbij volgens de redacteuren berichten zijn afgezwakt en feiten uit het artikel zijn gehaald door de hoofdredacteur. Volgens hen gebeurde dat onder druk van het universiteitsbestuur.
Een commissie onder leiding van oud-hoofdredacteur Rimmer Mulder van de Leeuwarder Courant onderzocht daarop de aantijgingen en oordeelde dat van censuur geen sprake is. Twee redacteuren zijn uiteindelijk eind september ontslagen omdat ze hun beschuldigingen bleven volhouden. Ook zouden zij niet-integer hebben gehandeld door gesprekken op te nemen. De andere redacteur had zelf in april al ontslag genomen.
Volgens hoofdredacteur Rob Siebelink van de UK was de onafhankelijkheid van de UK niet in het geding. Wel zegt hij zich ervan bewust te zijn dat “journalistiek bedrijven in een universitaire omgeving altijd een spanningsveld met zich meebrengt en soms lastig en complex kan zijn.” Dit zien de ontslagen redacteuren juist als de kern van het probleem: kun je als krant onafhankelijk zijn als je over je eigen werkgever moet berichten?
D66-kamerlid Paul van Meenen heeft gisteren via Twitter aangekondigd hierover Kamervragen te gaan stellen. Want, zo twittert hij: "Ook universitaire journalistiek behoort in volledige vrijheid en onafhankelijkheid te kunnen werken.”
Naar aanleiding van het eerdere genomen ontslag van de oud-redacteur riepen studentenorganisaties het ISO en de LSVb half juni op het gesprek aan te gaan over het belang van vrije pers: “Een sterke medezeggenschap en onafhankelijke pers zijn van cruciaal belang voor een fatsoenlijk functionerende hogeschool of universiteit.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids