Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo was er deze week veel ophef over de anti-homoverklaring die ouders van sommige scholen moeten ondertekenen, vinden onderzoekers de plannen voor beter passend onderwijs een beetje magertjes en geldt het bindend studieadvies dit jaar niet voor hbo-studenten.
NOG
Week 46: ophef rond anti-homoverklaring op scholen en geen bsa voor het hbo
-Docenten in het voortgezet en primair onderwijs die extra ondersteuning aanvragen voor leerlingen moeten hier vaak meerdere maanden op wachten. In het voortgezet onderwijs is de wachttijd gemiddeld twee maanden en in het primair onderwijs gaat het om gemiddeld drie maanden. Ook is de aanvraagprocedure erg bureaucratisch. Eén van de bevraagde leraren zegt in een enquête van de Algemene Onderwijsbond: “Je moet steeds eerst weer iets nieuws uitproberen in je groep. Dat moet je dan weer evalueren, en pas na een aantal weken wordt duidelijk of extra ondersteuning gerechtvaardigd is.” Uiteindelijk wordt slechts in de helft tot driekwart van de gevallen de aangevraagde ondersteuning ook daadwerkelijk toegekend.
Minister Arie Slob vindt de anti-homoverklaring die scholen van ouders vragen waarin staat dat zij afstand nemen van homoseksualiteit " een brug te ver". Slob wil weten wat er exact in de verklaringen staat die op sommige reformatorische scholen zou worden gevraagd. Hij is bereid de wet hierover aan te passen. Kinderen moeten veilig uit de kast kunnen komen "ongeacht op welke school ze ook zitten", zegt de minister. Dat staat volgens hem ook in de burgerschapswet en "daar kan ook geen school zich aan onttrekken". Eerder op de dag zei Slob nog dat scholen "de vrijheid hebben om opvattingen te hebben over relaties tussen mannen en vrouwen". Hij komt hier dus nu op terug. In de Tweede Kamer was kritiek op de houding van de bewindsman.
Het bindend studieadvies (bsa) wordt dit jaar geschrapt op het hbo vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Op het hbo lopen studenten vaker studievertraging op door de coronacrisis, bijvoorbeeld doordat ze geen stageplek kunnen vinden. Om te voorkomen dat er nog meer studenten niet door kunnen met hun studie geldt het bsa daarom dit jaar niet. Deze regeling geldt niet voor universiteitsstudenten omdat het universitaire onderwijs aan eerstejaars zo goed als volledig wordt aangeboden, aldus het ministerie. Hierdoor lopen veel minder studenten op de universiteit studievertraging op.
De keuzes die onderwijsminister Arie Slob heeft gemaakt om het passend onderwijs te verbeteren voor leraren, zijn "een beetje mager" volgens onderzoeker Guuske Ledoux, die het passend onderwijs evalueerde. De minister presenteerde vorige week 25 verbeteringen voor het fel bekritiseerde passend onderwijs. Het viel de onderzoekers op dat het accent vooral lag op verbeteringen voor ouders. Voor hen zijn dertien verbeterpunten gekomen, voor schoolbesturen zeven. Vijf punten waren specifiek voor leraren, zoals meer inspraak, duidelijkere verwachtingen en meer inzicht in het beschikbare geld.
Een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk voor een acceptatieplicht voor alle scholen kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief coalitiepartijen D66 en VVD. Bijzondere scholen mogen nu nog leerlingen weigeren als die bijvoorbeeld niet naar de kerk of de moskee gaan, maar dit is binnenkort verleden tijd als het aan SP, PvdA, GroenLinks, D66 en VVD ligt. De steun van de twee coalitiepartijen is nieuw en ook enigszins verrassend, aangezien de coalitie in het regeerakkoord afsprak dat het toelatingsbeleid van scholen op basis van denominatie onveranderd zou blijven. De overige twee coalitiepartijen, CDA en ChristenUnie, eisten de afspraak omdat ze absoluut geen acceptatieplicht willen.
Door: Nationale Onderwijsgids