Verander Je Wachtwoorden Dag: digitale veiligheid in het onderwijs

Vandaag, dinsdag 24 november, is het Nationale Verander je Wachtwoorden Dag. Je hoort vaak over hoe belangrijk het is om sterke wachtwoorden te gebruiken voor je verschillende online accounts en om deze regelmatig te veranderen. Nu de digitalisering van het onderwijs door de coronacrisis in een flinke stroomversnelling terecht is gekomen is het des te belangrijker om dit advies op te volgen. Wij zetten een aantal zaken voor je op een rijtje.

Bij het aanmaken van een nieuwe online account denkt lang niet iedereen even goed na over een goed wachtwoord. Sterker nog, het meest populaire wachtwoord in Nederland is nog altijd het zeer makkelijk te kraken ‘123456’, zo blijkt uit onderzoek van IT-bedrijf Competa IT met data van Scattered Secrets, dat gegevens verzamelt die vrij zijn gekomen bij grootschalige beveiligingslekken op internet. De twee oprichters van Scattered Secrets geven in het Algemeen Dagblad aan iedereen een dringend advies over hun wachtwoordgebruik: “Gebruik altijd een uniek, lang wachtwoord dat onvoorspelbaar is. Uniek betekent: nooit twee keer hetzelfde wachtwoord gebruiken. Lang: tien karakters of meer. Onvoorspelbaar: niet een systeem gebruiken dat een aanvaller kan raden, zoals - als onderdeel van het wachtwoord - gebruikmaken van een jaartal, kleur, naam, website, et cetera.”

Datalek

Het risico op slachtoffer worden van een datalek lijkt steeds meer toe te nemen, zo blijkt ook uit de vele nieuwsberichten over datalekken bij universiteiten. In 2019 vonden er bij de Universiteit Utrecht twee datalekken plaats binnen één week. Ook dit jaar was de Universiteit Utrecht weer de klos, evenals de TU Delft: de persoonsgegevens van 60.000 alumni werden gestolen. Begin 2020 moesten duizenden studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht hun wachtwoord veranderen vanwege een aanval met ransomware.

Leerlingen

Nog afgezien van deze grootschalige datalekken is het voor docenten verstandig om regelmatig hun wachtwoorden aan te passen en erg voorzichtig te zijn. Leerlingen die handig zijn met computers krijgen het soms met gemak voor elkaar om in te breken in programma’s als Magister, en kunnen zo cijfers of absentieregistreringen aanpassen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goed op te letten. Job Vos, privacy-expert bij Kennisnet, zegt hierover: “Docenten boven de 50 zijn niet opgegroeid met computers. Je ziet dat sommigen daardoor onhandige dingen doen. Het klinkt kinderachtig: maar plak niet je wachtwoord op een geel briefje op je computer. Dat komt nog steeds voor.”

Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag is het perfecte moment om juist dat te doen: je wachtwoorden veranderen. Kun jij nog wat tips gebruiken of wil je weten hoe sterk het wachtwoord is dat je hebt verzonnen? Neem dan een kijkje op www.wachtwoordbewust.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: Algemeen Dagblad, Trouw, Tweakers, Het Parool, Security.nl