Dit gaat er vanaf 1 januari veranderen aan je studieschuld

De rente op studieschulden gaat vanaf 2024 flink omhoog. Ook de hypotheekregels veranderen en de inflatie zal een nog grotere rol gaan spelen in de waarde van je studieschuld. Dat meldt RTL Nieuws.  

Voor een grote groep (ex)studenten stond het rentepercentage van 2017 tot 2022 op 0 procent. Sinds 2023 is dit percentage aan het stijgen.

Basisbeurs 

Als je nu studeert en je hebt recht op een basisbeurs, dan staat de rente een jaar lang vast. Maximaal vier jaar heb je recht op een basisbeurs, maar er zijn uitzonderingen. Mbo-studenten op niveau 1 of 2 hebben tijdens hun opleiding altijd recht op een basisbeurs, maar alleen als je 18 jaar bent.

Als je je diploma binnen 10 jaar haalt hoef je de basisbeurs en de rente niet terug te betalen. Heb je geen recht meer op een basisbeurs en leen je extra geld? Dan moet je dat bedrag inclusief de rente na je studie wel terugbetalen.

Rentepercentage 

Als je al afgestudeerd bent ligt het weer anders. Het rentepercentage over je studieschuld wordt elke 5 jaar vastgezet. Voor iedereen die dit jaar is afgestudeerd geldt het rentepercentage van 2,56 procent. Voor iedereen die is afgestudeerd na studiejaar 2015-2016 gaat er een nieuwe rentevaste periode in. Deze laatste groep mag 35 jaar doen over het afbetalen van hun studieschuld.

Studeerde je af voor studiejaar 2015-2016? Dan moet je binnen 15 jaar je studieschuld aflossen.

Studieschuld 

De studieschuld weegt vanaf 1 januari 2024 minder zwaar mee bij het aanvragen van een hypotheek. Afgelopen jaar werd er bij het berekenen van een hypotheek uitgegaan van de oorspronkelijke studieschuld.

Geheimhouding studieschuld 

Je studieschuld kan je ook gewoon geheimhouden. Studieschulden staan namelijk niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Mocht je je studieschuld verzwijgen, dan verlies je wel het recht op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als je bij de verkoop van je huis je studieschuld niet hebt doorgegeven, dan moet je de restschuld na verkoop zelf betalen.

Alle rente boven op je studieschuld kan flink oplopen. Je betaalt namelijk rente over rente. Economen zijn wel optimistisch. Want zolang de rente op je studieschuld lager is dan de inflatie, en dat is nu het geval, dan kan dit ook voordeliger uitpakken. Omdat je studieschuld niet meegroeit met de inflatie, wordt de schuld ook minder waard.

Belastingvoordeel expats verminderen 

De Tweede Kamer stemde afgelopen oktober mee met het plan om studenten minder rente te laten betalen. Door het belastingvoordeel van expats te verminderen, zou er meer geld overblijven dat ingezet kan worden om de rente op de studieschulden te verlagen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk