
Vaccinaties redden wereldwijd jaarlijks miljoenen levens, maar toch blijft er een groep mensen die twijfelt over vaccineren. Nieuw promotieonderzoek van Mitchell Matthijssen, socioloog aan Tilburg University, laat zien welke factoren van invloed zijn op vaccinatiebeslissingen. “Dit onderzoek biedt inzichten in hoe mensen beslissingen maken en wat voor interventies er mogelijk kunnen bijdragen aan het verminderen van vaccinatietwijfel.” Dat meldt Tilburg University.
Het onderzoek van Matthijssen richt zich op de sociale factoren die invloed hebben op de beslissing van mensen om zich wel of niet te laten vaccineren. Het onderzoek laat zien dat mensen meer geneigd zijn om zich te laten vaccineren wanneer:
- zij ziektes als een risico ervaren;
- men gelooft dat de vaccins veilig en effectief zijn;
- de meerderheid van de samenleving zich laat vaccineren, dit de standaard is;
- men gelooft dat ze door vaccineren anderen kunnen beschermen;
- niet-vaccineren nadelige consequenties heeft.
Vaccineren tijdens COVID-19 pandemie
Matthijssen: “Tijdens de COVID-19 pandemie werden mensen langere tijd beperkt in hun activiteiten. In ons onderzoek vonden we dat een deel zich lieten vaccineren met als voornaamste reden om weer naar festivals te kunnen of een reis te maken. In dit geval waren dus de nadelige gevolgen van het niet-vaccineren voor deze mensen een doorslaggevende factor.” Het is echter niet onderzocht in hoeverre de effectiviteit van het verbinden van consequenties aan niet-vaccineren ook geldt wanneer er geen sprake is van een pandemie. Voorbeelden uit andere landen zijn dat ouders financieel worden gekort, of kinderen geen toegang krijgen tot scholen wanneer zij niet gevaccineerd zijn.
Waar mensen zich tijdens de pandemie nog lieten vaccineren om (kwetsbare) anderen te beschermen, blijkt uit het onderzoek dat het benadrukken van de bescherming van anderen niet werkt om vaccinatie-intenties te verhogen. Matthijssen: “Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de COVID-19 pandemie het bewustzijn heeft vergroot dat vaccineren leidt tot de bescherming van (kwetsbare) anderen. Dit kan ervoor zorgen dat het benadrukken van dit effect van vaccineren vandaag de dag minder invloed heeft op de overwegingen van mensen om zich te laten vaccineren.”
Vaccinatietwijfel verminderen
Matthijssen: “Dit onderzoek biedt inzichten in hoe mensen vaccinatie beslissingen maken en wat voor soort interventies er mogelijk kunnen werken om vaccinatietwijfel te verminderen. Zo hopen we bij te dragen aan effectievere strategieën om de vaccinatiegraad te verhogen en de volksgezondheid te verbeteren.”
Door: Nationale Onderwijsgids