Onderwijsminister laat wetenschappers blijven, universiteiten ontevreden

Ongeveer 1200 wetenschappers die hun werk aan een Universiteit dreigden te verliezen vanwege bezuinigingen mogen toch blijven. Het plan van het kabinet was om 215 miljoen euro te bezuinigen. Dat geld was voor de universiteiten om de werkdruk te verminderen. Dat meldt de NOS.

Universiteiten gingen daar flink tegenin en daarom gaat de bezuiniging niet door. Omdat het geld wel ergens vandaan moet worden gehaald wordt voor startende wetenschappers hun beurs geannuleerd.

Bezuinigen 

Op het hoger onderwijs zou er 1 miljard euro moeten worden bezuinigd. Studenten en medewerkers gingen bij de opening van het academisch jaar daarover in protest.

Werkdruk verlagen 

Onderwijsminister Dijkgraaf stelde dat geld twee jaar geleden nog beschikbaar om de werkdruk op de universiteiten te verlagen en om de verschillende universiteiten in Nederland beter te laten samenwerken.

Universiteiten moesten nadenken over welke onderzoeken ze belangrijk vonden en die moesten ze onder elkaar verdelen. Universiteiten konden met het vrijgemaakte bedrag verschillende wetenschappers een vast contract geven. Dat hebben vele universiteiten ook gedaan met ongeveer 1200 onderzoekers.

Onderzoeksbeurs 

De nieuwe Onderwijsminister, Bruins, wil nu bezuinigen op starters- en stimuleringsfondsen. Startende wetenschappers kregen van zo’n fonds een onderzoeksbeurs aangereikt.

Niet positief 

Universiteiten zien niets positiefs in het omdraaien van de bezuinigingen. Voor studenten en medewerkers komt dit extra hard binnen, zo zegt Caspar van den Berg, voorzitter van Universiteiten van Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk