SP wil meer duidelijkheid over beveiligers in burger op Universiteit Leiden

Onderwijsminister Eppo Bruis moet in de Tweede Kamer duidelijkheid geven over het inzetten van beveiligers op universiteiten. Op de Universiteit Leiden is dit onder andere het geval. SP-Kamerlid Beckerman wil weten wat Bruins gaat doen om de academische vrijheid en het recht op vrije meningsuiting in het hoger onderwijs te beschermen. Dat meldt het AD.

De Universiteit Leiden kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat studenten en medewerkers in de gaten werden gehouden door externe beveiligers in burger. Er waren in die tijd veel protesten op de Nederlandse universiteiten. Op de campus in Den Haag kwam het nieuws over de beveiligers binnen als een shock. Studenten voelden zich geïntimideerd en bespioneerd, ze twijfelden ook of de inzet van beveiligers wel mag.

Beveiligers in burger 

Zijn er ook andere onderwijsinstellingen waar beveiligers in burger worden ingezet zonder dat de studenten en medewerkers worden ingelicht? Deze vraag stelde de SP aan de onderwijsminister. Beckerman wil daarnaast weten of het wel mogelijk is dat universiteiten beveiligers inzetten tijdens studentenbijeenkomsten en- protesten.

Veilige omgeving studeren en werken 

Een woordvoerder van de universiteit zei eerder al eens tegen het AD dat de universiteit verplicht is om de medewerkers en de studenten in een veilige omgeving te laten studeren en werken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk