Rijksuniversiteit Groningen heeft te maken met een peukenplaag

Op het terrein van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn alle asbakken verdwenen omdat roken daar verboden is. Promovendus Massimiliano Coscia is zelf een roker, maar hij gooit altijd zijn peuken netjes in de afvalbak. In tegenstelling tot andere studenten en medewerkers. Net buiten de campus, bij het fietsbruggetje achter de Linnaeusborg, liggen veel peuken omdat studenten en medewerkers daar vaak hun sigaretten roken. Dat meldt de UKrant.

Daar zijn namelijk de geïmproviseerde asbakken weggehaald. Iedereen gooit nu zijn peuken op de grond of in het water. Coscia raapt de peuken zelf op en gooit ze weg, maar frustrerend vindt hij het wel.

Verboden te roken 

Op het universiteitsterrein in Groningen is het verboden om te roken. Dat verbod startte in 202, maar later werden de regels strenger. De universiteit mag op geen enkele manier het roken aanmoedigen en dus ook geen asbakken plaatsen. Universiteiten mogen rokers zelf geen straf krijgen, maar ze kunnen zelf wel een boete krijgen als iemand ziet dat de regels overtreden worden.

Boete

Zo heeft de Universiteit Utrecht al twee boetes ontvangen en ook de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam moesten een paar duizend euro betalen toen ze besloten het rookverbod op te heffen. De RUG heeft nog geen boete ontvangen, maar heeft wel de waarschuwing ontvangen dat ze te weinig tegen illegale rokers doen.

Peuken op de grond 

Student geschiedenis Mechiel gooit zijn peuk liever in een asbak als hij voor de UB een sigaret opsteekt. Anders gooit hij de peuk op de grond. Zijn studiegenoot Andrea gooit de peuken ook alleen in de dichtstbijzijnde afvalbak.

Nils Elzinga van het Green Office van de RUG legt uit dat mensen zich er niet bewust van zijn hoe schadelijk het is om peuken op de grond te gooien. Voor het Heymansgebouw liggen asbaktegels, maar ook dat is volgens Elzinga een probleem. Giftige stoffen lekker zo nog steeds weg in de grond.

In de UB en op de rest van de universiteit hangen nu posters waarop te lezen is dat 75 procent van de peuken in de natuur of op straat terechtkomt. Eén peuk kan duizend liter water vervuilen met zware metalen, microplastics en nicotine.

Zak-asbakjes 

Ook hebben Elzinga en zijn collega’s zak-asbakjes aangeschaft. Deze kan men ophalen bij het Green Office aan de Visserstraat nummer 49. Het idee is om rokers van de campus te weren en tegelijkertijd de vervuiling te verminderen.

Een aantal studenten zijn erg enthousiast over de mini-asbakjes en gebruiken ze ook tijdens het uitgaan. Toch zijn er ook studenten die hun twijfels uitspreken “Als ze beschikbaar zijn op de campus zelf of in de bibliotheek zou ik ze sneller gebruiken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk