Steeds vaker ontvangen vrouwelijke wetenschappers beurs voor onderzoek

Iets meer dan honderd wetenschappers krijgen een beurs voor hun onderzoek. Ongeveer de helft van de ontvangers is vrouw. Dat is aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren. Wetenschapsorganisatie NWO kondigde eerder dit jaar een proef aan om het aantal vrouwen in hoge wetenschappelijke posities te vergroten. Bij even goede onderzoeksvoorstellen kan een vrouw de voorkeur krijgen.

Wetenschapsorganisatie NWO verdeelt in totaal 86,7 miljoen euro. Elke wetenschapper krijgt maximaal 850.000 euro. Daarmee kunnen ze vijf jaar lang een onderzoeksproject doen.

Drie geldpotten

De NWO heeft in totaal drie geldpotten voor onderzoek. De Veni-beurs is bestemd voor onderzoekers die net gepromoveerd zijn. Zij kunnen tot 320.000 euro krijgen. Vidi heeft maximaal 850.000 euro per persoon beschikbaar voor onderzoekers die al een paar jaar ervaring hebben. Vici, waaraan een bedrag tot 1,5 miljoen euro per onderzoeker is gekoppeld, is bedoeld voor 'senior onderzoekers'. De namen zijn afgeleid van de uitspraak "veni, vidi, vici" van Julius Caesar, Latijn voor "ik kwam, ik zag, ik overwon".

Door: ANP