LEIDEN - Op 26 april kwamen twaalf Chinese promovendi die in Nederland zijn in het kader van het beursprogramma van de China Scholarship Council samen om ervaringen te delen met de staf van de Universiteit Leiden. Tien dagen eerder, op 16 april, ontving de Universiteit Leiden een delegatie van Peking University.
Wederzijds belang
Westerse universiteiten willen graag samenwerken met Chinese universiteiten vanwege het toenemende belang van China; China heeft, als zich snel ontwikkelende economische macht, behoefte aan hoog opgeleide medewerkers met buitenlandervaring. Om dat te bewerkstelligen is veel geld uitgetrokken dat door de China Scholarship Council (CSC) wordt beheerd: Chinezen waaieren uit over de wereld om elders te studeren of te promoveren. Onder meer naar Nederland. Nederland ondersteunt op zijn beurt studenten die een tijdje naar China willen.
Snelle uitbreiding
De banden tussen de Universiteit Leiden en Chinese universiteiten dateren al van dertig jaar terug: in Leiden wordt nog steeds de enige universitaire opleiding Chinees aangeboden. Aanvankelijk richtten de wetenschappelijke contacten zich vooral op taal, cultuur en geschiedenis. Maar de laatste jaren wordt het terrein snel uitgebreid, onder meer door de aanstelling in 2011 van prof. dr. ir. Peter Ho, als hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling. De Leidse wetenschap zoekt in snel tempo aansluiting bij de laatste ontwikkelingen in China.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen