DELFT - Leerlingen van groep 8 van de Openbare Montessorischool Jan Vermeer gaan Delft helpen met het in kaart brengen van de manier waarop water door de grachten stroomt. Op 1 juni presenteren de kinderen de meetresultaten aan de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap Delfland tijdens het Zomerfestival van de Technische Universiteit (TU) Delft.
Badeendjes en dobbers
Om meer inzicht te krijgen in waar het water heen stroomt, wordt vanuit het 'Slim meten en monitoren'-project de badeendjesrace+ georganiseerd. In een serie van in totaal drie experimenten worden dobbers met zogenaamde rfid-tags op verschillende plekken in Delft in de grachten gezet. Via speciale meetapparatuur langs de kant wordt bijgehouden waar ze zich vervolgens heen verplaatsen. De leerlingen staan op strategische plaatsen langs de waterkant om de voortgang van de dobbers in de gaten te houden.
Slim meten en monitoren
Het project 'Slim meten en monitoren' moet inzicht gaan geven in wat er precies gebeurt in Delft met het oppervlaktewater, grondwater en riolering tijdens hevige regenbuien. Een netwerk van sensoren levert gegevens van waterstanden en -volumes in de grond, grachten en riolen. Deze metingen worden vervolgens gecombineerd met computermodellen om het hele systeem beter in kaart te krijgen.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen