(Novum) - Zo'n zestig procent van de middelbare scholen kampt met financiële tekorten. Dat stelt de VO-raad woensdagavond in Nieuwsuur. De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs verwacht dat het aantal scholen in financiële nood op korte termijn oploopt naar 75 procent.
Veel scholen komen niet uit met hun begroting door hogere lerarensalarissen en gestegen onderhoudskosten, terwijl ze niet meer geld van de overheid krijgen. Sommige scholen staan volgens de VO-raad al op de rand van een faillissement.
De scholen zouden samen een financiële buffer moeten hebben van ruim vierhonderd miljoen euro. In werkelijkheid is het een tekort van 23 miljoen. "Dat betekent dat alle ruimte om tegenvallers op te vangen weg is", zegt vicevoorzitter Hein van Asseldonk. "De ruimte om extra te investeren is niet meer aanwezig. Dat betekent dat er heel scherp aan de wind gezeild moet worden om geen euro meer uit te geven dan strikt nodig is."
Scholen hebben de afgelopen jaren flink bezuinigd om uitgaven te beperken. Zo zijn onder meer jongere docenten met een flexibel contract wegbezuinigd. De VO-raad vindt dat de bezuinigingen ten koste gaan van het onderwijs, omdat met minder mensen hetzelfde werk moet worden gedaan.
De Algemene Rekenkamer is een onderzoek gestart. De eerste conclusies van dit rapport worden in het najaar naar de Tweede Kamer gestuurd.
Er moet natuurlijk staan: In deze tijd echter. Sorry voor de verkeerde volgorde.
In de tijd dat mijn vader leraar wiskunde werd kreeg hij een dikke verhuispremie! Hij moest namelijk met zijn gezin verhuizen van Leeuwarden naar Alphen aan de Rijn. In deze echter tijd, (waarin de salarissen en vergoedingen niet meer van de rijksschatkist komen, maar door de scholen zelf moeten worden betaald), wordt tegen je gezegd (is mij zelf overkomen!): Als je een baan in Almere wilt hebben zul je eerst zelf moeten verhuizen! Je moet nu zelf de verhuiskosten opbrengen om in aanmerking te komen voor een benoeming! Hetzelfde geldt voor reiskostenvergoedingen bij sollicitaties! Tegenwoordig kun je een vergoeding door de school wel vergeten! Steeds meer scholen schaffen die vergoeding af. Het onderwijs is in plaats van een goede werkgever een slechte werkgever geworden. Helaas moet ik dat concluderen. Het is negatieve gevolg van de privatisering van de scholen!