Normal_justitia

(Novum) - De gestolen examens waren voor een van de verdachten in de examenfraudezaak als een 'geschenk uit de hemel'. Dat zei de 19-jarige Ayad I. dinsdag in de rechtbank in Rotterdam.

De Rotterdammer was naar eigen zeggen niet betrokken bij de diefstal. "Op een gegeven moment kreeg ik het aanbod om gebruik te maken van examens. Door alle stress was dat echt een geschenk uit de hemel." Het ging onder meer om het vwo-eindexamen geschiedenis en Nederlands.

In ruil voor de examens moest I. op de uitkijk staan toen de andere verdachten de examens weer teruglegden in de kluis. Volgens drie andere verdachten was hij echter ook bij de diefstal zelf betrokken.

I. houdt vol pas te hebben gehoord over de eerste diefstal op 1 mei, waarbij het merendeel van de 27 examens werd gestolen, toen de documenten al waren weggenomen uit de kluiskamer. Hij wist ook niets van de 'verkenning' een dag eerder, op 30 april, toen werd gecontroleerd of de examens er al lagen. Volgens medeverdachte Safae K. wist bijna de hele klas van de verkenning en was er ook gerommel op het dak te horen.

De rechtbank is dinsdagmiddag begonnen met de behandeling van de zaken van de negen meerderjarige verdachten. Twee van hen zijn niet aanwezig.

De twee minderjarigen moesten zich dinsdagochtend al verantwoorden. De elf jongeren horen woensdag welke strafeis justitie voor hen in petto heeft.