Drie jaar lang nam het aantal leerlingen af dat moest loten voor een plek op een middelbare school in Amsterdam maar aan die dalende trend lijkt plots een eind gekomen. Dit jaar is het aantal leerlingen dat moest loten juist bijna verdubbeld. De gemeente Amsterdam heeft de toename van nieuwe scholieren onderschat, zeggen schoolbesturen uit de hoofdstad. Dit meldt het Parool.
Op scholen van alle niveaus is de druk toegenomen. Dat komt vooral doordat meer leerlingen zich hebben aangemeld voor het voortgezet onderwijs. Daardoor moeten in totaal 745 kinderen loten om een plek op de school van hun keuze. In 2013 waren dat nog 400 leerlingen. Vooral de havo/vwo-scholen in Zuid en de categoriale gymnasia zijn populair en ook verscheidene vmbo's moeten loten.
De vereniging voor schoolbesturen in het voortgezet onderwijs (OSVO) in Amsterdam zegt dat de gemeente de toename in het aantal leerlingen heeft onderschat. Extra uitbreiding van scholen bleef uit en nu kampen scholen met ruimtetekort. “Het ministerie van Onderwijs voorspelt voor Amsterdam dat het aantal leerlingen in 2020 zo'n twintig procent hoger zal zijn dan nu,” zegt secretaris Hans Dankaart van Osvo. “Dit is veel hoger dan de voorspelling van de gemeente. Het duurt zeven jaar voordat een school er staat. We lopen achter de feiten aan,” zegt Dankaart. De secretaris pleit ook voor een nieuw lotingssysteem om de frustratie onder leerlingen en ouders te verminderen.
© Nationale Onderwijsgids