Het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs een lesprogramma ontwikkeld rond het thema migratie. In Restart, een game over opnieuw beginnen in een ander land, ervaren zij wat migratie met je doet. De leerlingen worden aan een test onderworpen, waarbij ze binnen een vastgestelde tijd moeten bewijzen dat ze een verblijfsvergunning waardig zijn. Dit meldt het Nederlands Openluchtmuseum

Restart, een game over opnieuw beginnen in een ander land, is voor leerlingen van een pittige confrontatie met de dagelijkse praktijk van migranten. In een actief programma knokken ze in het museumpark (Anderland) voor hun verblijfsvergunning. Het nieuwe programma heeft een link de actualiteit, maar grijpt gelijktijdig terug op de geschiedenis van migratie in ons land.  
 
Na een voorbereidende les op school, waarbij leerlingen nadenken over wat voor hen belangrijke aspecten zijn voor een gelukkig leven, volgt een drie uur lange kennismaking met de werkelijkheid in Anderland. Alles wat vanzelfsprekend leek, blijkt niet meer te kloppen. Met een ipad vol opdrachten zoeken de nieuwkomers in Anderland naar werk, maken ze kennis met onbekende gerechten en smaken en moeten ze zich zien te redden met een nieuwe taal. Zelfs een simpele boodschap doen blijkt een obstakel. Museummedewerkers zijn voorbereid op de komst van de nieuwkomers, zij spelen het spel mee.
 
Het museum ontwikkelde de game in samenwerking met IJsfontein (interactief design) docenten, een migratiedeskundige van het Cos-Gelderland (zelf migrant) en een game-deskundige van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Kijk voor meer informatie hier.
 
© Nationale Onderwijsgids