(Novum) - Veel studenten denken dat hun studie eronder zal lijden als zij door de invoering van het sociaal leenstelsel meer moeten werken. Dat meldt Eenvandaag vrijdag op basis van een onderzoek onder 1500 jongeren, onder wie 750 hbo- en wo-studenten. Bijna de helft van de ondervraagde studenten geeft aan meer te gaan werken als zij geen basisbeurs krijgen. Acht op de tien denken dat dit ten koste zal gaan van hun studieresultaten.
Ook zegt een kwart van de ondervraagden te zullen kiezen voor een opleiding met een grotere baangarantie en denkt 44 procent dat het door het sociaal leenstelsel voor hen te duur wordt om op kamers te gaan. Zij willen daarom dichter bij huis gaan studeren. Verder blijkt uit het onderzoek dat drie op de tien bachelorstudenten er niet van op de hoogte zijn dat zij onder het sociaal leenstelsel vallen als zij in september 2015 of later aan een masteropleiding gaan beginnen.
Voor het onderzoek van Eenvandaag werden ook vijfhonderd middelbare scholieren ondervraagd. 58 procent van hen maakt zich zorgen over wat het afschaffen van de basisbeurs voor ze gaat betekenen. Een op de zeven scholieren wil misschien minder lang gaan studeren, bijvoorbeeld door geen masteropleiding te doen. Vier procent zegt door de invoering van het sociaal leenstelsel helemaal niet te gaan studeren.
De huidige prestatiebeurs wordt in 2015 vervangen door een sociaal leenstelsel. Vrijdagmiddag demonstreren scholieren en studenten op het Malieveld in Den Haag tegen de invoering van dit leenstelsel.