Het is erop of eronder voor het Aloysius College (AC) in Den Haag. Voor 16 april moet de middelbare school minstens vijftig nieuw aanmeldingen binnenhalen om voort te kunnen blijven bestaan. Dat zegt interim rector Geeske Verbree, die het volste vertrouwen heeft dat de school de deadline gaat halen. Pas bij voldoende aanmeldingen ontvangt het Aloysius een donatie van drie miljoen euro van anonieme geldschieters. De onderwijsinstelling heeft het geld nodig om een doorstart te kunnen maken. Dit meldt Omroep West.
Bij de eerste inschrijftermijn, die inmiddels is gesloten, zijn nog niet voldoende nieuwe aanmeldingen binnengekomen. Toch is interim rector Verbree ervan overtuigd dat ze de benodigde aantallen wel gaan halen in de tweede inschrijfronde. Ook al hebben meerdere ouders van huidige leerlingen bij andere scholen geïnformeerd of er plek is voor hun kind. Volgens de rector gaat het om kleine aantallen en is er geen sprake van een leegloop. De tweede inschrijfronde sluit 16 april. Volgens Verbree is de school in de afgelopen jaren ook afhankelijk geweest van de twee aanmeldingstermijn.
Vorig jaar kwam de school in grote financiële problemen door teruglopende leerlingenaantallen. Op het nieuws dat de school de deuren zou moeten sluiten, reageerden ouders, leerlingen en andere betrokken met een reddingsplan. Dankzij een speciaal opgerichte 'Club van 100' hebben anonieme geldschieters een donatie van drie miljoen euro toegezegd om de school uit de problemen te helpen. Maar dit geld wordt pas gestort, wanneer er voldoende aanmeldingen voor het AC binnen zijn gekomen.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) uitte eerder al zijn zorgen hierover. “De doorstart is van deze financiers afhankelijk. Als zij niet over de brug komen, heeft dat fatale gevolgen voor de school. Ik hoop dat media-aandacht daarbij helpt en dat de donateurs inzien hoe serieus de situatie is”, aldus rayon-bestuurder Jan Menger van de AOb. Toch lijken de donateurs niet van plan het geld eerder over te maken. “De donateurs willen dat hun bijdrage naar de school gaat, niet naar een sociaal plan”, zegt Hans Klein Breteler, voorzitter van de Club van 100.
Hoe dan ook zal het AC enkele docenten moeten ontslaan. "De huishouding is hier te ruim”, zegt rector Verbree, “maar dat heeft niets te maken met het aantal aanmeldingen voor komend schooljaar”. Volgens Verbree gaat het slechts om een handjevol leraren die gedwongen ontslag krijgen want veel personeelsleden hebben een tijdelijk contract.
© Nationale Onderwijsgids