Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maakt zich zorgen over de grote verschillen tussen de scholen als het gaat om de resultaten van de rekentoets. Gister werd al bekend dat de resultaten per school erg verschillen. LAKS is van mening dat leerlingen nu de dupe worden van slecht rekenonderwijs op hun school, zo meldt de organisatie.
“Het wel of niet halen van de rekentoets lijkt eerder een kwestie van op de juiste school zitten, dan een kwestie van eigen talenten en inzet”, zegt voorzitter van het LAKS, Annelotte Lutteman. In de gister bekend gemaakte resultaten wordt per school en per niveau aangegeven welk percentage van de leerlingen een voldoende behaald heeft voor de rekentoets en wat het gemiddelde cijfer is. Op de ene scholengemeenschap scoren de leerlingen erg goed op de rekentoets, 95 procent geslaagd met een gemiddelde van een 7,9. Op een andere scholengemeenschap blijkt het een stuk minder te gaan, daar is 25 procent van de leerlingen geslaagd met een gemiddelde van een 5,1.
Ook per schoolniveau blijken er grote verschillen te zitten in de resultaten. Bijna 90 procent van de vwo-leerlingen scoorde een voldoende op de rekentoets. Op het vmbo-gt haalde iets minder dan 60 procent van de leerlingen een voldoende. Op het vmbo-b, vmbo-k en het havo scoorden tussen de 40 en 50 procent van de leerlingen een voldoende. “Gelukkig doen de scholieren het wel beter dan de Kamerleden die wij de rekentoets lieten maken. Het slagingspercentage was toen 0 procent”, zegt Lutterman.
Vanaf volgend schooljaar telt de rekentoets mee in de zak-/slaagregeling. Scholieren moeten dan een 4,5 halen voor de rekentoets om te kunnen slagen, dit staat los van de andere exameneisen.
© Nationale Onderwijsgids