Amsterdamse middelbare scholen kampen met een tekort een plekken voor leerlingen. De gemeente Amsterdam onderzoekt mogelijkheden om deze tekorten op te lossen. Uit een prognose van de gemeente blijkt dat zelfs met de bouw van vier nieuwe scholen in de stad het tekort niet wordt opgelost. Dat meldt Parool.
De vier schoolinitiatieven die de komende twee jaar in Amsterdam gestart worden, lossen wel het tekort aan plekken voor vmbo-leerlingen op. Alleen is er dan nog steeds niet voldoende plek voor leerlingen die naar havo, vwo of gymnasium gaan. Het tekort aan plekken komt door de toenemende schooladviezen in Amsterdam voor die schoolniveaus. Het aantal adviezen voor havo/vwo zouden zijn gestegen.
“De afgelopen jaren was er adviesinflatie in Amsterdam”, zegt hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers. “Het is duidelijk zichtbaar dat er meer havo/vwo-adviezen zijn dan in andere steden. Ik heb het idee dat er een vermijding is van het vmbo-advies.” Deze vermijding zou komen door de invoering van het leidende schooladvies dat de basisschool uitbrengt. Hierdoor zou er grote druk zijn bij scholen om een hoger advies uit te brengen.
Nieuw dit jaar in Amsterdam was een lotingssysteem voor middelbare scholen. Leerlingen moesten een aantal voorkeursscholen invullen en door middel van het lotingssysteem zou er meer eerlijkheid in de plaatsing moeten komen. De eerste uitslagen van de loting zijn binnen en ouders zijn hier ontevreden over. In totaal zijn slechts 74 procent van de 7500 leerlingen op de school van hun eerste keuze geplaatst. 75 leerlingen zijn zelfs niet geplaatst bij één van hun vijf voorkeursscholen.
© Nationale Onderwijsgids