Normal_leerlingen_docent_voortgezet_onderwijs__screenshot_

In het voortgezet onderwijs wordt 15,9 procent van de lessen gegeven door een docent zonder diploma en 6,7 procent door een leerkracht die bijna zijn diploma heeft. In twee jaar tijd is het aantal lessen dat door een onbevoegde docent wordt gegeven met 1,1 procent gedaald. In 2017 moet dit aantal nul zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

In totaal wordt nu 77,4 procent van de lessen gegeven door een docent die daar het juiste diploma voor heeft. Dit is erg belangrijk, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, omdat leerlingen die les krijgen van onbevoegde docenten slechter zouden scoren op hun examens. Op het vmbo blijkt dat 25,2 procent van de lessen wordt gegeven door een onbevoegde docent. Op de havo is dit 22,8 procent en op het vwo 18,2 procent. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft met scholen in het voortgezet onderwijs afgesproken dat er in 2017 geen enkele les nog gegeven mag worden door een onbevoegde leerkracht.

Om de onbevoegdheid tegen te gaan neemt Dekker een aantal maatregelen. Zo kunnen leerkrachten met de lerarenbeurs extra opleidingen volgen en worden bepaalde bevoegdheidsregels nog eens tegen het licht gehouden. Dekker zegt dat ook de Onderwijsinspectie strenger gaat toezien op scholen die te veel onbevoegde docenten voor de klas hebben. De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt deze maatregelen nog niet genoeg. “Leerlingen kunnen er ook tijdens hun werkende leven nog last van hebben, als ze op de middelbare school verkeerde dingen hebben geleerd”, aldus voorzitter van de AOb, Walter Drescher. 

© Nationale Onderwijsgids