Normal_examen_tentamen_leerling

Een steeds groter deel van de ongeldig verklaarde examens is te wijten aan slordigheid van scholen. Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. In 2015 zijn er in totaal 850 examens ongeldig verklaard. Andrej Josic voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS): “De helft van deze incidenten had voorkomen kunnen worden met een nauwkeurige voorbereiding door de scholen. Het is zorgelijk dat steeds meer scholieren de dupe worden van slordigheid door scholen.” Dat meldt LAKS.

De meeste scholen in het voortgezet onderwijs nemen de eindexamens op een zorgvuldige manier af. Echter zijn er ook dit jaar een substantieel aantal gemaakte examens ongeldig verklaard door de Inspectie van het Onderwijs. Vorig jaar zat er een softwarefout in het digitale examen wiskunde vmbo-kb. Laten we dit incident achterwege, dan zien we een toename in ongeldig verklaarde examens van 420 in 2013 en 557 in 2014 naar maar liefst 850 in 2015. Dat is een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van vorig jaar.

In zeker 400 van de 850 gevallen had het ongeldig verklaren voorkomen kunnen worden. Zo zijn een aantal scholen het erratum vergeten voor te lezen en hebben leerlingen in sommige gevallen een verkeerd examen gemaakt. Ook kregen een aantal leerlingen onterecht te weinig tijd voor het examen. "Ook dit jaar hebben we via onze eindexamenklachtenlijn veel klachten binnen gekregen over dit soort gevallen. Er kan wel eens iets mis gaan, maar het aantal te voorkomen fouten moet flink omlaag”, aldus Josic. Positieve noot is dat er minder meldingen zijn binnengekomen over onregelmatigheden door het toedoen van een personeelslid van de school.

© Nationale Onderwijsgids