Normal_6425658533_fcc0c10ea6_o

De gemeenten en provincies binnen de Metropool Regio Amsterdam werken intensief samen om de werkloosheid terug te dringen. Daarvoor wordt een regionaal fonds opgericht, gekoppeld aan het actieplan ‘Leven lang leren’. Het doel is passender en beter onderwijs. Zowel voor scholieren als voor de beroepsbevolking die door bijscholing aan het werk kan blijven. Dat meldt gemeente Amsterdam.

Uit de eerste Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor van Metropool Regio Amsterdam blijkt dat het middensegment op de arbeidsmarkt onder druk staat. Bij beroepen die aansluiten op middelbaar onderwijs ontstaan steeds minder vacatures. Dat is een trend die al langer gaande is in heel Europa. Ook blijkt het voor werkzoekenden van 55+ nog altijd lastig om een nieuwe baan te vinden. Deze knelpunten vragen om een veel intensievere en structurele investering in scholing. Het aanbod van onderwijs in alle leeftijdsgroepen moet beter aansluiten bij een regionale arbeidsmarkt die sneller dan ooit verandert. Ter illustratie, de afgelopen jaren zijn administratieve banen bij reisbureaus of banken voor een groot deel verdwenen. Tegelijkertijd ontstond er in de techniek juist een enorme behoefte aan goed geschoold personeel.

Gemeenten en provincies van de Metropool Regio Amsterdam realiseren daarom het actieplan ‘Leven lang leren’. Een unieke samenwerking met maatregelen die de uitwisseling van werknemers tussen beroepen verbetert. Werkzoekenden worden mobieler op de arbeidsmarkt. En jongeren krijgen een opleiding die beter past bij de banen van nu en de toekomst. 

De belangrijkste onderdelen van het actieplan zijn: intensieve vormen van loopbaan oriëntatie en praktijkleren voor middelbare scholieren, verdere scholing van middelbaar opgeleiden, die daarna een stap kunnen maken naar beroepen van een hoger niveau, om- en bijscholing van ouderen en langdurig werklozen en het realiseren van zogenaamde opleidingshuizen waar beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen de opleiding vorm geven.

© Nationale Onderwijsgids