Scholieren moeten voortaan met een leesbaar handschrift schrijven

Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten voortaan leesbaar schrijven, verstaanbaar praten, snappen hoe algoritmes werken en omgaan met kansen. Dit zijn overigens maar een aantal eisen waar de leerlingen aan moeten voldoen voor Nederlands en rekenen/wiskunde. Er staat de leerlingen namelijk nog veel meer te wachten. Dat meldt de NOS.

Staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs stapt woensdag 16 oktober naar de Tweede Kamer met ‘Definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde’. Het geschreven stuk telt 75 bladzijden. Daarin staan de kerndoelen vermeldt waaraan leerlingen moeten voldoen.

Les- en examenmateriaal 

Dit wordt de nieuwe basis van het les- en examenmateriaal. Omdat het taal- en rekenniveau van Nederlandse scholieren daalt, wil Paul dit op deze manier gaan verbeteren. Het Nederlandse onderwijs moet totaal anders, dat is wat staatssecretaris Paul wil gaan doen. Lezen, rekenen en schrijven krijgen prioriteit.

Kerndoelen 

Voor taal en rekenen in het primair onderwijs zijn er 34 kerndoelen uitgeschreven en voor het voortgezet onderwijs 38. De onderdelen burgerschap, mens en maatschappij en kunst en cultuur zijn nog niet af.

Onderwijzers, docenten en makers van lesmateriaal moeten de kerndoelen tot zich nemen en hopelijk op ideeën brengen, aldus Paul. Bij de basisschool staat er bijvoorbeeld bij het kerndoel ‘creatief taal gebruiken’ het advies om een rap te schrijven over gevoelens en ervaringen. Voor het voortgezet onderwijs geldt een rap met woorden die de scholieren zelf bedenken. Scholieren blijven oude teksten bestuderen, dat staat in het kerndoel ‘literatuur in tijd en context.’

Pen en papier 

De leerlingen moeten voorlopig nog pen en papier gebruiken bij schrijfopdrachten. Het kerndoel ‘de leerling spreekt en schrijft afgestemd op doel, publiek en context’ laat zien dat kinderen met een leesbaar handschrift moeten schrijven.

De Tweede Kamer beslist uiteindelijk of de nieuwe eisen gebruikt kunnen worden. Het kan zijn dat de Kamer de nieuwe kerndoelen te vaag en te veel vindt. Het lesmateriaal aanpassen gaat nog wat tijd kosten. Paul wil daar een jaar de tijd voor nemen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk