Het Amsterdamse systeem voor het plaatsen van basisschoolverlaters op de middelbare school van hun keuze blijft problematisch. Vorig jaar ontstond veel ophef over het nieuwe matchingsysteem omdat veel leerlingen niet op hun voorkeursschool terechtkwamen. Het systeem werd aangepast maar op de school van de eerste keus terechtkomen is nog steeds veel gedoe. Dit meldt NRC Handelsblad.
In het nieuwe systeem stellen leerlingen, net als voorheen, een ranglijst samen met de scholen van hun voorkeur. In plaats van een lotnummer voor elke school op de lijst krijgen leerlingen nu echter één lotnummer. Alle leerlingen worden op volgorde van hun lotnummer een voor een geplaatst. Als een leerling aan de beurt is om geplaatst te worden, controleert de computer of er plek is op de school van de eerste keuze van de leerling. Is dat niet het geval dan wordt gekeken naar de volgende keuze op de lijst, net zolang tot er een school gevonden is waar plek is voor de leerling.
In dit systeem komen meer kinderen op de school van hun eerste keus terecht dan in het oude matchingsysteem. De kans om op een school buiten de eigen top vijf te belanden is echter ook groter. Om in dat laatste geval toch nog op een school terecht te komen die ze nog enigszins leuk vinden, stellen leerlingen nu lange voorkeurslijsten op van ruim tien scholen. Daarvoor moeten ze eerst wel met hun ouders een hele rits open dagen af om te kunnen bepalen welke scholen ze leuk genoeg vinden en welke niet.
De meningen van ouders en leerlingen over het nieuwe systeem vergeleken met loting of de oorspronkelijke matching zijn verdeeld. Maar voor alle ouders en leerlingen betekent het opstellen van de voorkeurslijsten en het bezoeken van open dagen veel stress. Het is best “zwaar”, vertelt Stan Huls, 12 jaar: “Dan kom je terug van school, ben je moe, en dan moet je nog naar een open dag”. “Belachelijk””, zegt ook de moeder van de 12-jarige Jet Vaessen, “bij zo veel scholen raak je de draad kwijt. Het kost veel tijd en de onzekerheid geeft stress”.
Vandaag moeten alle leerlingen van groep 8 hun voorkeurslijst hebben ingeleverd. De matching en loting van leerlingen gebeurt via de computer. Op 7 april krijgen alle leerlingen te horen waar ze geplaatst zijn.
© Nationale Onderwijsgids