Er worden in Nederland steeds minder kinderen geboren. Het gevolg hiervan is een lagere instroom van leerlingen op de basisschool en vervolgens op de middelbare school. In de komende vijftien jaar zal het aantal leerlingen op het vmbo daarbij sneller krimpen dan in de rest van het voortgezet onderwijs. Dit meldt Onderwijs in Cijfers.
De daling van het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs als geheel is 12 procent. Het aantal leerlingen in het vmbo zal echter met ruim 20 procent afnemen, met name in de basisberoepsgerichte leerweg. De sterkere daling in het vmbo komt niet alleen door de demografische krimp maar ook doordat steeds meer leerlingen in het verleden naar havo of vwo gingen in plaats van vmbo. Deze trend zwakt de laatste jaren weer af.
De daling in het vmbo is regionaal gezien niet overal even sterk. De daling is het sterkst in de krimpregio's Drenthe, Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland. In de regio's van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zal het aantal leerlingen in het vmbo naar verwachting nog licht stijgen over de komende periode.
De leerlingendaling in het vmbo was bij de meeste profielen zichtbaar. De sterkste terugloop vond plaats voor de profielen 'Bouwen, wonen en interieur' en Produceren, installeren en energie'. 'Dienstverlening en producten' is het enige profiel dat in bijna alle regio's een stijging laat zien. Voor de overige profielen zijn de cijfers wisselend.
© Nationale Onderwijsgids